Busted.gr

Statik: Institute of Retention (for PlayStation VR)

Statik: Institute of Retention (for PlayStation VR)

Παρατηρώ – πειραματίζομαι – σκέφτομαι


Οι αισθήσεις σου συνέρχονται σιγά σιγά και η όραση σου ξεθολώνει, κοιτάς αριστερά-δεξιά και βρίσκεσαι σε ένα δωμάτιο σαν εργαστήριο, υπάρχει μια κονσόλα υπολογιστών μπροστά σου χωρίς  κουμπιά αλλά μόνο με ενδείξεις και λαμπάκια.  Ξαφνικά τα χεριά σου διαπιστώνεις πως δεν είναι ελευθέρα αλλά βρίσκονται μέσα σε μια κάπως αλλόκοτη συσκευή εγκλωβισμένα. Σαν μια συσκευή βγαλμένη από το SAW αλλά χωρίς λεπίδες και ότι άλλο αποκρουστικό. Δε φαίνεται τρομακτικό, λογικά θα είναι εντάξει. Κάποιος σου μιλαει, δε βλεπεις πρόσωπο, είναι θολό. Δε καταλαβαίνεις τι εννοεί αλλά  λογικά είσαι μέρος ενός παράξενου πειράματος. Διακρίνεις ότι εισαι καθισμενος σε μια καρέκλα και ότι ενας βραχίονας συνδέεται με το κεφάλι σου. Θα επρεπε να είναι τρομακτκο αλλα δεν είναι, είναι απλά λιγο αλλόκοτο. Πατάς κουμπιά στο χειριστήριο, δε γίνεται τιποτα! Μπορεις και περιεργάζεσαι τη συσκευή γύρω γύρω και βλέπεις κάθε λεπτομέρεια.

Από τα πρώτα πράγματα που αντικρίζουμε. Δεν ξέρουμε που βρισκόμαστε και πως δουλέυει αυτη η συσκεύη στα χέρια μας

Ξαφνικά ανάβουν λαμπάκια στη κονσόλα. Διαπιστώνεις ότι για κάθε κουμπί του DualShock ανάβει διαφορετικό λαμπάκι στη κονσόλα,  ένα για κάθε φορά του κάθε μοχλού, κάθε κουμπί κάθε κατεύθυνση του pad και ό,τι υπάρχει. Ψάχνεις ήρεμα τι μπορείς να κάνεις, οδηγίες δεν υπάρχουν πουθενά. Είσαι εσύ, μοναχός και ψάχνεις. Κάποια στιγμή βρίσκεις τη λύση με βάση τη λογική, δε θα την αναφέρω, και η συσκευή ξεκλειδώνει και αποκαλύπτει άλλα μέρη, τώρα οι λειτουργιές του χειριστηρίου έχουν αλλάξει και πάλι βρίσκεσαι στο σημείο μηδέν. Αυτή τη φορά κάποια μέρη της συσκευής πετάγονται προς τα εξω και μπορείς να τα περιστρέψεις.

Αφού επίλυσουμε το πρώτο γρίφο η συσκευή αποκαλύπτει άλλα πιο πολύπλοκα μέρη.

Πρέπει να μάθεις ποιο κουμπί αντιστοιχεί σε τι. Σίγουρα μέσα στη συσκευή υπάρχει ένα dualshock 4. Ξαφνικά όλα κάνουν κλικ στο μυαλό σου και καταφέρνεις και “λύνεις” τη συσκευή. Μια απόδειξη εκτυπώνεται ένας βραχίονας ξεπετάγεται την σκαναρει και η όραση σου θολώνει ξανά!

Για να τελειώσει το κάθε session δηλαδή η κάθε συσκευή σκανάρουμε την απόδειξη που εκτυπώνεται στο αθώο μάτι της κάμερας.

Την επομένη μέρα λογικά, μιας και δεν έχουμε αίσθηση του χρόνου, επαναλαμβάνεται το πείραμα, τώρα το μέρος είναι διαφορετικό , η συσκευή είναι διαφορετική. Υπάρχει ένα τηλέφωνο στο κέντρο, μια κασέτα αριστερά, και είσαι πάλι στο σημείο μηδέν. Αργότερα κάποιο άλλο μηχάνημα έχει μια πυξίδα αριστερά, μοίρες κύκλου δεξιά και λαμπτήρες στο κέντρο.

Η δεύτερη συσκευή, τι πατάω , τι κάνω;

Ομολογουμένως μου πήρε 40 λεπτά να περάσω το πρώτο στάδιο. Η απάλη μουσική βοήθησε στην υπομονή μου.

Ακούγεται-διαβάζεται τόσο μυστηριώδες και πραγματικότητα αποτελεί πως είναι. To Statik αν και απλό σαν παιχνίδι σε συνδυασμό το γεγονός ότι κάθε φορά δεν έχεις καθόλου οδηγίες και πρέπει να παρατηρήσεις , να σκεφτείς και να πειραματιστείς σε κάνει να ανυπομονείς να δεις την επόμενη συσκευή. Η παρατήρηση δεν έχει να κάνει μόνο με τη συσκευή αλλά με τον ήχο και το περιβάλλον.

Τα γραφικά του Statik είναι όμορφα κάνοντας χρήση της Unreal engine 4, καλοσχεδιασμένα, λεπτομερέστατα εκεί που πρέπει και πολύ λειτουργικά. Κανένα παράπονο. Τα screenshots το αδικούν πάρα πολύ όπως και σχεδόν όλους τους τίτλους PlayStation VR καθώς δεν “μεταφράζονται” καθόλου μα καθόλου καλά σε επίπεδη οθόνη. Η απουσία μουσικής, πλην μιας χαλαρωτικής τύπου elevator music που παίζει σε κάποιες μόνο μέρες, με μοναδική ακουστική συνοδεία τους ambient ήχους του εργαστηρίου, τους ήχους (bleeps) της εκάστοτε συσκευής η το στυλό που παίζει ο επιβλέπων επιστήμονας ενισχύει το ήδη υπάρχον immersion.

Δε πρόκειται για ένα τίτλο όπου θα κάτσετε με τις ώρες, αν και υποθέτω πως κάποιοι θα το πράξουν. Το Statik πρόκειται για ένα παιχνίδι όπου αν έχεις 1 – 1,5 ώρα να χαλαρώσεις και να σκεφτείς χαλαρά έιναι ό,τι καλύτερο. Συνδυάζεται κάλλιστα με ποτό της αρεσκείας σας. To ότι θα κολλήσετε απευθείας είναι δεδομένο. Το Demo του άλλωστε θα σας πείσει άμεσα και συστήνεται τυφλά. Η σκέψη πάει χέρι χέρι με την παρατήρηση και τα πειράματα με τα κουμπιά του DualShock και αυτό είναι το κυριότερο χαρακτηριστικό .

Σαν περιεχόμενο το Statik έχει 9 συσκευές συν κάποια άλλα απλά επίπεδα άλλου περιεχόμενου όπως ψυχομετρικά τέστ, πολύ μικρής διάρκειας. Υπάρχει και κάποιo είδος τοπικού multiplayer όπου ο δέυτερος παικτης συνδέεται μέσω second screen από smartphone μέσω του Playstation app . Το Statik , που πρόκειται για ένα από τα κλασσικά παιχνίδια του PlayStation VR, έχει διάρκεια γύρω στις 4 εως 6++ ώρες,  αλλά ποικίλει πάρα πολύ ανάλογα με το πόσο εύκολα λύνεις τους γρίφους στις 9 συσκευές. Ενδεικτικά ένας γρίφος κάποιας συσκευής (από τους 3 που έχει κάθε μία) μου πήρε 40 λεπτά μέχρι που κατάλαβα ότι έψαχνα σε λάθος μέρος. Οι γρίφοι γενικά βρίσκονται σε ιδανικό σημείο δυσκολίας ώστε να σε κάνουν να νιώθεις την ανακάλυψη και την επιβράβευση.
Nα τονίσω ότι αν και η διάρκειά του φαντάζει πολύ λίγο δεν είναι. Παραπάνω θα ήταν κουραστικό για αυτό το είδος και εξάλλου η τιμή του είναι πολύ λογική και τίμια για αυτό που προσφέρει. Μη ξεχνάμε ότι η συντριπτική πλειοψηφία των VR τίτλων στο PlayStation Store κοστίζουν γύρω στα 20€.
Τέλος, πρόκειται για ένα VR παιχνίδι ιδανικό για όσους πρωτοεισέρχονται στο εικονικό περιβάλλον καθώς δεν υπάρχει κίνηση άρα και motion sickness που σημαίνει αυτομάτως ότι αργότερα μπορεί να παίξει πιο απαιτητικά παιχνίδια.

Πλατφόρμα που χρησιμοποιήθηκε για Review: PS4 Pro
Είδος: Puzzle
Κυκλοφορεί για: PlayStation 4 (απαιτείται VR)
Ημερομηνία κυκλοφορίας: 25/04/2017
Εκδότρια εταιρία: Tarsier Studios
Εταιρίες ανάπτυξης: Tarsier Studios
 

9 ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ

The Good

  • Όμορφο περιβάλλον - πετυχημένη ατμόσφαιρα
  • Κατάλληλη δυσκολία γρίφων που σου αφήνουν γέυση ικανοποίησης και επιβράβευσης.
  • Ιδανικό για νεοεισερχόμενους να συνηθίσουν το περιβάλλον VR λόγω έλλειψη κίνησης
  • Ιδανική τιμή στα 20€

The Bad

  • Ελάχιστο έως καθόλου replay value
9 ΤΕΛΙΚΗ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ

Powered by busted.gr busted.gr busted.gr