Το Shadow of the Colossus αποτέλεσε το δεύτερο παιχνίδι της Team Ico, έπειτα από το ξεχωριστό Ico του 2001, κυκλοφορώντας για πρώτη φορά τον Οκτώβριο του 2005 στις περιοχές της Αμερικής και της Ιαπωνίας, με την Ευρώπη να ακολουθεί το Φεβρουάριο του 2006, για το επιτυχημένο PlayStation 2. Η αποδοχή που έτυχε ήταν ιδιαίτερα απρόσμενη, λαμβάνοντας εξαιρετικές κριτικές μαζί με αρκετά βραβεία, αποτελώντας ένα διαμάντι, με τα όποια τεχνικά του προβλήματα εξαιτίας του hardware του PlayStation 2, που θα έκλεινε τον κύκλο ζωής του τελευταίου και θα έδινε τη σκυτάλη στο PlayStation 3 που ακολουθούσε. Προσωπικά ήταν ένα από τα τελευταία παιχνίδια, αν όχι το τελευταίο, που έπαιξα στο PlayStation 2 πριν κάνω τη μετάβασή μου στο PlayStation 3. Λόγω της επιτυχίας και της ιδιαιτερότητας που το χαρακτήριζε, λίγα χρόνια αργότερα, συγκεκριμένα το Σεπτέμβριο του 2011 πακεταρίστηκε με το Ico, δέχθηκε κάποιες οπτικές βελτιώσεις και κυκλοφόρησε ως The Ico & Shadow of the Colossus Collection. Για την ιστορία, αν και με είχε εντυπωσιάσει στο PlayStation 2 υπερβολικά, στο PlayStation 3 που το ξεκίνησα μάλιστα δύο φορές, η άποψή μου συγκέντρωνε και ύψος και βάθος. Ύψος γιατί θεωρούσα ότι ίσως έπρεπε εξαρχής να κυκλοφορήσει στο PlayStation 3 και να υποστηριχθεί από ένα ανώτερο hardware και βάθος γιατί στοιχεία χειρισμού που αφορούσαν κυρίως platforming με έκαναν και τις δύο φορές να το βάλω στην άκρη, μένοντας με την πολύ όμορφη ανάμνηση που είχα αποκομίσει από το PlayStation 2.
Σήμερα όμως, με την κυκλοφορία του Shadow of the Colossus στο PS4, μιλάμε για κάτι τελείως διαφορετικό. Μιλάμε για ένα πλήρως remake παιχνιδιού από την Bluepoint Games, που πιθανότατα τη γνωρίζετε από άλλες επικίνδυνες αποστολές ανανέωσης που έχει αναλάβει με τα God of War Collection, Metal Gear Solid HD Collection και το παραπάνω The Ico & Shadow of the Colossus Collection στο PS3, τα The Nathan Drake Collection και Gravity Rush Remastered στο PS4 κ.α. Η Bluepoint Games φαίνεται να είχε το πρώτο Shadow of the Colossus απλά σαν οδηγό στη φάση της δημιουργίας του remake και από τις προηγούμενες κυκλοφορίες δεν κράτησε όχι μόνο asset αλλά ούτε pixel για να ενσωματώσει στο ανανεωμένο Shadow of the Colossus. Αν δεν έχω καταφέρει να κερδίσω το ενδιαφέρον σας μέχρι τώρα δεν ξέρω τι άλλο να κάνω. Απλά συνεχίστε την ανάγνωση του κειμένου και θα καταλάβετε.
Η ιστορία του Shadow of the Colossus όσο απλή δείχνει τουλάχιστον στην αρχή άλλο τόσο μυστηριώδης, γεμάτη ερωτηματικά, θα σας φανεί όταν διαβάσετε τους τίτλους τέλους. Πρωταγωνιστής του παιχνιδιού είναι ένα νεαρό αγόρι γνωστό ως Wander που στην απέλπιδα προσπάθεια του να αναστήσει το επίσης νεαρό και αγνό κορίτσι Mono, που φαίνεται να θυσιάστηκε γιατί διέθετε ένα καταραμένο πεπρωμένο, καλείται να σκοτώσει δεκαέξι κολοσσούς, που το μόνο κοινό με αυτόν της Ρόδου είναι το τεράστιο μέγεθος, κι από εκεί κι έπειτα αρχίζουν τα ωραία και οι προκλήσεις. Προκλήσεις γιατί πέρα από το μαύρο άλογό μας, το σπαθί, το τόξο μας και το χάρτη που συμβουλευόμαστε όταν πιέζουμε το touchpad, δεν διαθέτουμε τίποτα άλλο επί της οθόνης που διαδραματίζεται το παιχνίδι για να μας βοηθά και να μας κατευθύνει. Σηκώνοντας παρόλα αυτά το αρχαίο σπαθί μας στον ουρανό, σαν άλλος Lion-O από τους Thundercats, μία φωτεινή δέσμη που διασπάτε όσο απομακρυνόμαστε από το στόχο μας είτε συγκεντρώνεται όταν οδεύουμε προς έναν κολοσσό, μας βοηθά να μην γυρνάμε σαν άδικες κατάρες στον ερημωμένο μεν αλλά πανέμορφο κόσμο του παιχνιδιού. Πάντως το Shadow of the Colossus ανέκαθεν, πόσο μάλιστα τώρα στην πιο εντυπωσιακή του έκφανση, διέθετε τον καλύτερο εξομοιωτή ίππευσης αλόγου σε παιχνίδι.
Τεχνικά, το Shadow of the Colossus στο PS4 και δει στο PS4 Pro αποτελεί ένα από τα πιο εντυπωσιακά παιχνίδια που έπαιξα στη τελευταία κονσόλα της Sony. Αξίζουν πολλά συγχαρητήρια στη Blupoint Games, που θα με δείτε να τη μνημονεύω συχνά, γι’ αυτό που έχει καταφέρει. Η ανάλυση στο βασικό PS4 βρίσκεται στα 1080p με την απόδοση να μετρά 30fps ενώ στο PS4 Pro δίνονται οι επιλογές για 1440p native με 4K έξοδο μέσω διάφορων τεχνικών upscale όπως checkerboard και 30fps, Cinematic το αναφέρει στο μενού του παιχνιδιού, και επιλογή για έξοδο ανάλυσης εικόνας 1080p και 60fps, Performance, δίνοντας μια μαγική ροή στο gameplay. Ευτυχώς κάποιοι με ακούνε εκεί έξω όταν φωνάζω ότι στις αναβαθμισμένες κονσόλες πρέπει να δίνονται επιλογές είτε για 60fps είτε για 30fps με αυξημένη ανάλυση σε όλα τα παιχνίδια ή όπου είναι εφικτό. Ηχητικά, το βραβευμένο για το soundtrack του, Shadow of the Colossus, σε συνδυασμό με την εκπληκτική σκηνοθεσία, με ταξίδεψε από το πρώτο πρώτο εισαγωγικό βίντεο κάνοντας με να αφήσω το χειριστήριο από τα χέρια, να το ακουμπήσω δίπλα μου και να απολαύσω αυτές τις στιγμές.
Εκεί που κέρδιζε πάντα το Shadow of the Colossus και κερδίζει ακόμα ευτυχώς στο PS4, είναι στη πληθώρα συναισθημάτων που μας δημιουργεί. Πριν αναλύσω περαιτέρω αξίζει να αναφέρω κάποιες ανησυχίες μου που ευτυχώς δεν επαληθεύτηκαν. Όταν ένα παιχνίδι γίνεται εξολοκλήρου remake κι όχι απλά remaster είναι μία λεπτή γραμμή που διακρίνει την ιδιαίτερη αίσθηση που μπορεί να σου αφήσει ένας τίτλος από μία γενικότερη αίσθηση του απλά καλού παιχνιδιού που βελτιώθηκε αρκετά. Με τη δυτικογενής Bluepoint Games να αναλαμβάνει ένα project που δημιουργήθηκε με Ιαπωνική αισθητική και να τη διατηρήσει ανέπαφη, είναι επίσης ένα σημαντικό στοιχείο που αξίζουν συγχαρητήρια στη τελευταία. Για να συνεχίσω τώρα την εισαγωγική μου πρόταση, στο Shadow of the Colossus, οι κολοσσοί δεν είναι αιμοβόρα, αιμοσταγή κτήνη που θέλουν να μας κατασπαράξουν, όπως είπε χαρακτηριστικά και η θηλυκού γένους σύντροφος που με παρακολούθησε να μπήγω το σπαθί μου στους κολοσσούς στερώντας τους το δικαίωμα στη ζωή αναρωτήθηκε “τι σου φταίνε οι ψυχούλες τώρα και τους σκοτώνεις;“. Και ξέρετε κάτι, δεν μου φταίγανε. Δεν ήρθαν να κατακτήσουν τη γη και έπρεπε να υπερασπιστώ την οικογένεια και τα πάτρια εδάφη, δεν απειλούσαν να σκοτώσουν αθώους, δεν σκότωσαν κάποιον αγαπημένο μου για να βαφτώ με τα χρώματα της εκδίκησης, τότε γιατί τα κυνηγώ με τόση μανία. Για να σώσω τη Mono, σωστά. Αλλά αξίζει; Αυτό το μιξ συναισθημάτων που σου δημιουργεί λοιπόν το παιχνίδι είναι πραγματικό, βρίσκεται εκεί και πρέπει να το διαχειριστείς γιατί μην ξεχνάμε ότι στην τελική σκοπός είναι να δούμε τα credits του παιχνιδιού που αγοράσαμε.
Και για να καταλήγω, το ιδιαίτερο και ξεχωριστό Shadow of the Colossus αποτελούσε ήδη από την εποχή που κυκλοφόρησε στο PlayStation 2, ένα κλασσικό παιχνίδι, από αυτά που φέρουν την ταμπέλα του must have, must played κ.λ.π. Πλέον μπορεί να χαρακτηριστεί ένα σύγχρονο επικό παιχνίδι, με την Bluepoint Games να καταφέρνει να τα κάνει όλα καλά, σε σημείο που θεωρώ ότι ξεπέρασε ίσως και τον ίδιο της τον εαυτό, κι αν με ακούει θα της προτείνω να ασχοληθεί με κάτι νέο δικό της που θα θυμίζει AAA παιχνίδι. Το χεράκι της θεωρώ ότι το έβαλε και στο μόνο κομμάτι που με είχε ξενίσει στο remaster του PS3 και είχε να κάνει με το platforming, δίνοντας του τη σωστή αίσθηση και απόκριση σε συνδυασμό με την όποια πρόκληση υπάρχει. Μην ξεχνάμε ότι στο Shadow of the Colossus κρατάμε τη σκανδάλη για να διατηρείται ο χαρακτήρας μας γαντζωμένος ενώ διαθέτει και δείκτη αντοχής που με την ώρα σκαρφαλώματος μειώνεται. Να μην ξεχάσω να μνημονεύσω ότι μπορούμε να επιλέξουμε τέσσερις συνδυασμούς πλήκτρων, τον μοντέρνο που είναι και default και χρησιμοποίησα κι εγώ, τον εναλλακτικά μοντέρνο, τον κλασσικό για τους νοσταλγούς και τον εναλλακτικά κλασσικό. Επίσης, μιας και μας έχει καλομάθει η εγχώρια εκπρόσωπος της Sony θα επιθυμούσα διακαώς και ελληνικούς υπότιτλους γιατί όταν κλήθηκα να επιλέξω από το παιχνίδι γλώσσα υποτίτλων και είδα ότι συμπεριλαμβανόταν μια ντουζίνα αλλόγλωσσοι κι όχι ελληνικοί, στιγμιαία απογοητεύτηκα. Για να κλείνω σιγά σιγά το κείμενο όμως μιας κι είμαι σίγουρος ότι έχετε αντιληφθεί την άποψή μου για το παιχνίδι αξίζει να σημειώσω ότι το Shadow of the Colossus στο PS4 κυκλοφορεί με αρχική budget τιμή τα €39,90. Και τώρα μέχρι να φτάσω στα θετικά και τα αρνητικά του παιχνιδιού που θα ακολουθήσουν πρέπει να αποφασίσω, 10 ή κάτι λιγότερο;
[vc_row][vc_column width=”1/2″]
Είδος Παιχνιδιού: Action-Adventure
Ημερομηνία κυκλοφορίας: 07/02/2018
Κυκλοφορεί για: PlayStation 4
Διάθεση για την Ελλάδα: Sony Hellas
Εταιρεία Ανάπτυξης: Bluepoint Games, SIE Japan Studio
Εκδότρια Εταιρεία: Sony Interactive Entertainment
Ευχαριστούμε θερμά την Sony Hellas για την έγκαιρη παραχώρηση του παιχνιδιού για τις ανάγκες του Review.
Μην μένεις σιωπηλός, σχολίασε και πες την άποψή σου ακριβώς παρακάτω!