Μπείτε στο καράβι, πιάστε κουπιά και πάμε σε μια ακόμα περιπέτεια με τους Straw Hat Pirates!
Επιστροφή στις εφτά θάλασσες παρέα με τον Luffy και την παρέα του, με το One Piece Unlimited World Red. Πρακτικά, δεν είναι καινούριο παιχνίδι, καθώς κυκλοφόρησε στην Ιαπωνία τον Νοέμβριο του 2013 αποκλειστικά για το Nintendo 3DS. Περίπου 8 μήνες μετά, ήρθε ανανεωμένο προς τις δυτικές όχθες, για 3DS, PS Vita, PlayStation 3 και Nintendo Wii U. Κατά πόσο όμως αξίζει ο πέμπτος τίτλος στην Unlimited σειρά των One Piece τίτλων;
Για αρχή, ας πάμε στα βασικά. Πρόκειται για ένα action adventure τίτλο με στοιχεία RPG. Αυτό σημαίνει ότι τα μάτια σας θα βλέπουν τα πάντα σε προοπτική τρίτου προσώπου, συμπεριλαμβάνοντας την δράση. Το παιχνίδι σας δίνει τον χειρισμό τριών χαρακτήρων που θα διαλέξετε πριν από κάθε αποστολή, με τη δυνατότητα να “πηδάτε” από τον έναν στον άλλο με το πάτημα ενός κουμπιού. Ευτυχώς, οι χαρακτήρες είναι πολύ διαφορετικοί μεταξύ τους και δεν βρίσκονται εκεί απλώς για να συμπληρώνουν το ρόστερ. Λαμβάνοντας υπόψη τα RPG-lite στοιχεία του παιχνιδιού — όπως levelling, stats, equipment — δίνει την ελευθερία να δημιουργήσετε ομάδες που συνεργάζονται πολύ διαφορετικά. Για παράδειγμα, ο γρήγορος Luffy θα μπορούσε να επωφεληθεί έχοντας τον τεράστιο, δυνατό Franky στην ομάδα.
Όμως, δεν είναι όλοι διαθέσιμοι από την αρχή. καθώς από την αρχή της ιστορίας κάτι περίεργο τρέχει με τους Straw Hat Pirates, και εξαφανίζονται. Σιγά σιγά, τους μαζεύετε ξανά και πολεμάτε την απειλή. Στο κάστινγκ έρχονται να προστεθούν δύο ολοκαίνουριοι χαρακτήρες (που δεν αποκαλύπτω), σχεδιασμένοι από τον δημιουργό της σειράς, Eiichiro Oda. Παρότι το κόνσεπτ ακούγεται αρκετά βασικό, στην πραγματικότητα είναι μια αρκετά καλοφτιαγμένη — αν όχι περίεργη — ιστορία. Καταφέρνει να αποτυπώσει το χιούμορ, την εξωπραγματική δράση και την τεράστια κλίμακα που χαρακτηρίζουν το πηγαίο υλικό άψογα, κι αυτό δεν είναι καθόλου εύκολο. Σε αυτό συμβάλλει και το άριστα σχεδιασμένο οπτικό στυλ, αλλά και η επεισοδιακή δομή των κεφαλαίων που το κάνει να μοιάζει ακόμη περισσότερο στο anime. Ακόμα και η κλασσική κάρτα “TO BE CONTINUED” εμφανίζεται μετά από κάθε αποστολή!
Και μιας και μιλήσαμε για αποστολές, η βασική δομή τους παραμένει σχεδόν ίδια μεταξύ τους: μάχες, μάχες, συναντάμε κάτι σημαντικό, κι άλλες μάχες, ξεκλειδώνουμε μια πόρτα με ένα αντικείμενο που πρέπει να βρούμε (συνήθως από… μάχες), φτάνουμε στο τελικό boss και τέλος. Από ότι καταλάβατε, οι μάχες είναι παντού. Πάλι καλά, λοιπόν, που είναι και απολαυστικές. Ριζωμένο στο σύστημα μάχης του Dynasty Warriors (όπου είδαμε και πέρσι το One Piece Pirate Warriors 2, ένα ικανοποιητικό spin-off), έχετε στη διάθεσή σας μερικά combos που γίνονται μέσω 2 κουμπιών, ένα κουμπί που αποφεύγετε ή κάνετε άμυνα, και άλλο ένα που δίνει τη δυνατότητα super κινήσεων σε συνεργασία με ένα από τα τέσσερα μπροστινά κουμπιά. Το τελευταίο χρειάζεται SP, το οποίο αναπληρώνεται απλώς χτυπώντας επιτυχώς τους εχθρούς. Απλό στο χαρτί, απλό στην εκτέλεση, αλλά εκπληκτικό στο μάτι. Τα combos είναι αρκετά εύκολα, όμως το αποτέλεσμα είναι σαν να παρακολουθείς μια σκηνή που βγήκε κατευθείαν από την τηλεόραση και την σειρά. Κάθε χαρακτήρας, όπως είπα, είναι εντελώς διαφορετικός, και εφόσον μπορείτε να αλλάζετε ανά πάσα στιγμή μεταξύ των τριών που έχετε μαζί στην αποστολή, καλό θα ήταν να το δοκιμάσετε για να δείτε τί σας ταιριάζει. Αν μπείτε με την λογική ότι απλώς χτυπώντας τα κουμπιά με ταχύτητα θα κερδίσετε, θα βρείτε “τοίχο” στις μάχες με τα bosses, τα οποία απαιτούν στρατηγική και αντανακλαστικά για να νικηθούν, παρά τον σχετικά αργό (σε σχέση με το Pirate Warriors) ρυθμό της μάχης.
Μερικά μικρά στοιχεία RPG υπάρχουν κι εδώ, στην μορφή των Words. Πρόκειται για drops τα οποία μπορούν να “φορέσουν” οι χαρακτήρες — ουσιαστικά, μιλάμε για κλασσικό εξοπλισμό με άλλο όνομα/μορφή — και να αλλάξουν τα στατιστικά τους. Για παράδειγμα, μπορεί να ανεβάζει την δύναμη των special attacks και να ρίχνει τον ρυθμό που γεμίζει το SP Gauge. Ξανά, υπάρχει μεγάλη ποικιλία, και μπορούν να κάνουν τεράστια διαφορά στον τρόπο που αντιμετωπίζετε καταστάσεις. Μετά από κάθε αποστολή, οι οποίες διαρκούν περίπου 30-50 λεπτά (με συνολικό χρόνο κοντά στις 18-20 ώρες), γυρνάτε στην Trans Town, το κεντρικό hub αν θέλετε που χρησιμοποιούν σαν βάση οι πειρατές μας. Εδώ, μπορείτε να περιπλανηθείτε στους δρόμους και να μιλάτε με NPC’s, αλλά το σημαντικότερο που μπορείτε να κάνετε είναι να χτίσετε κτίρια στην πόλη μέσω των αντικειμένων που βρίσκετε στις αποστολές. Αυτά, με την σειρά τους, δίνουν επιπλέον δυνατότητες, όπως το να πάρετε επιπλέον αποστολές μέσα από το Tavern κτίσμα, και ούτω καθεξής. Αυτό σας δίνει έναν ακόμα τρόπο ενασχόλησης με το παιχνίδι, πέρα από το κυνήγι εντόμων και το ψάρεμα — το οποίο, για κάποιο λόγο, με έκανε να κολλήσω. Η βάση του είναι αυτή των rhythm παιχνιδιών, όπου πατάς τα πλήκτρα την κατάλληλη στιγμή, με την επιλογή να ρισκάρεις το προηγούμενο ψάρι σου για να πας για κάτι μεγαλύτερο επί τόπου. Δεν περίμενα ότι θα το διασκεδάσω τόσο.
Το ότι είναι φτιαγμένο για το 3DS αρχικά, μια φορητή κονσόλα, είναι εμφανές. Παρόλο που δείχνει πάρα πολύ όμορφο, ο κόσμος συχνά φαίνεται πολύ άδειος και άψυχος καθώς και αρκετά κλειστός, με γραμμική πρόοδο. Επίσης, η κάμερα δεν είναι στα καλύτερα της. Λόγω της έλλειψης δεύτερο μοχλού στο 3DS, η κάμερα λειτουργεί σχεδόν αυτόνομη (με την δυνατότητα να την δουλεύεις με τον δεξί μοχλό φυσικά). Αυτό, μερικές φορές, μπορεί να είναι πρόβλημα, ειδικά σε περιπτώσεις που θες να χτυπήσεις κάτι συγκεκριμένο μέσα στον πανικό και η κάμερα αλλάζει απότομα. Έτσι, για να είμαι ειλικρινής, σε σχέση με τις εκδόσεις σε PS3 και Wii U, προτιμώ την έκδοση του Vita και μετά του 3DS. Γιατί πέρα από την βασική ιστορία, υπάρχει και η δυνατότητα να παίξεις στο Battle Coliseum. Ακολουθώντας μια δικιά του, ξεχωριστή ιστορία, μπορείς να “γλυτώσεις” τα περιττά και να βουτήξεις κατευθείαν στη μάχη, σε διάφορα σενάρια. Μπορείς να το κάνεις και με εώς 3 ακόμα φίλους στις φορητές εκδόσεις και 1 φίλο στις σταθερές, μόνο μέσω τοπικού δικτύου — καμιά λειτουργία δεν υποστηρίζει το διαδίκτυο. Ευτυχώς, όμως, η διαδραστικότητα μεταξύ των εκδόσεων δεν σταματάει εκεί. Μπορείτε να μεταφέρετε τα save files σας μεταξύ του PS3 και του Vita και να συνεχίσετε την πρόοδο σας κανονικά μέσω του cross-save.
Στον τεχνικό τομέα, λίγα θα ειπωθούν. Όπως είπα, το παιχνίδι είναι πανέμορφο, αλλά στις φορητές εκδόσεις υπάρχουν μερικά προβληματάκια. Μέσα στις μάχες, σε στιγμές που συμβαίνουν πολλά ταυτόχρονα στην οθόνη, τα καρέ μπορεί να πέσουν περίπου 5-7, δηλαδή σχεδόν στα 23. Αυτό γίνεται στιγμιαία, όμως αν γίνει την λάθος στιγμή, μπορεί να χαλάσει ένα combo, αφού θα σας καθυστερήσει στην εισαγωγή των πλήκτρων. Κάτι άλλο που χάλασε — ξανά στιγμιαία — την απορρόφηση που είχε πετύχει είναι ότι πάρα πολύ συχνά τα μοντέλα περνούσαν μέσα από τα ίδια τους τα ρούχα! Για παράδειγμα, σε επίθεση Gomu Gomu No, μια από τις πιο γνωστές στην σειρά, τα πόδια του Luffy περνούσαν μέσα από το παντελόνι του και κατευθείαν η φάτσα μου “στράβωσε” με απογοήτευση. Άλλο ένα παράπονο μου είναι το ότι δεν μπορείς να χτυπήσεις εχθρούς που είναι πεσμένοι στο έδαφος, πράγμα που επίσης μπορεί να σου χαλάσει combo ή να σε φέρει σε δύσκολη θέση.
Κι όσο αφορά τον ήχο, υπάρχουν καλά και κακά μαντάτα κι εδώ, ανάλογα το άτομο. Η μουσική είναι πιστή στο anime, και αντιπροσωπεύει πλήρως την κάθε κατάσταση, ενώ τα ηχητικά εφέ ξανά καταφέρνουν να πιάσουν τον “παλμό” της σειράς, και να κάνουν το παιχνίδι να μοιάζει με ένα επεισόδιο. Τα “κακά” έρχονται, όμως. Οι φωνές όλων είναι μόνο στα Ιαπωνικά, κάτι που μερικοί θα λατρέψουν και μερικοί θα μισήσουν. Καθώς το παιχνίδι αναφέρεται κυρίως στους φανς της σειράς (παρότι μπορεί να σταθεί μόνο του αξιοπρεπώς), το συγκεκριμένο δεν πιστεύω ότι θα τους στεναχωρήσει ιδιαίτερα — αντιθέτως, οι περισσότεροι θα χαρούν. Όμως, υπάρχουν μερικοί ιδιότροποι (όπως εγώ) που προτιμούν τον αγγλικό ήχο για να γλυτώνουν και το ατέλειωτο διάβασμα υποτίτλων.
Ας συνοψίσουμε: πρόκειται για έναν αξιόλογο adventure τίτλο, με μπόλικο υλικό και πράγματα να κάνετε που θα σας κρατήσουν συντροφιά για δεκάδες ώρες, καθώς και παρουσίαση που το κάνει να μοιάζει σαν να βγήκε από τις σελίδες του manga. Μικρά τεχνικά προβλήματα που δεν θα χαλάσουν τόσο την διασκέδαση, και μόνο Ιαπωνικές φωνές — οπότε προετοιμαστείτε για πολύ διάβασμα. Αν έχετε πρόσβαση σε Vita ή 3DS, προτιμήστε το εκεί, με αυτή την σειρά.
[wp-review]Ταυτότητα Παιχνιδιού
Πλατφόρμα που χρησιμοποιηθήκε για Review: PS Vita
Είδος: Action/Adventure
Κυκλοφορεί για: 3DS, Wii U, PS3, PS Vita
Ημερομηνία κυκλοφορίας: 27/06/2014
Εκδότρια εταιρία: Bandai Namco Games
Εταιρία ανάπτυξης: Ganbarion
Επίσημη ιστοσελίδα: http://www.onepiece-game.com/
Μην μένεις σιωπηλός, σχολίασε και πες την άποψή σου ακριβώς παρακάτω!