Ίσως από τα πιο μυστικοπαθή games που θα κυκλοφορήσουν, πιστεύω, το 2015. Δεν έκανε ποτέ marketing εκατομμυρίων, δεν συνεργάστηκε με κάποια μεγάλη εκδότρια εταιρία, δεν μοίρασε τα promo discs με το κιλό… 4 άτομα για να δημιουργήσουν 18,446,744,073,709,551,616 πλανήτες. Και όταν γράφω “άτομα” δεν εννοώ κανέναν χημικό ορισμό, αλλά ανθρώπους. Και ο λόγος γίνεται φυσικά για την Hello Games και τον πολύ-αναμενόμενο τίτλο τους το No Man’s Sky.
Στο Busted.gr θα βρείτε αρκετά άρθρα για το NMS αν θέλετε να εξερευνήσετε λίγο την ιστορία του παιχνιδιού και της ομάδας ανάπτυξης. Σήμερα όμως θα σταθούμε στις τελευταίες πληροφορίες για το παιχνίδι που δόθηκαν στην PSX (Playstation Experience 2014) και στα βίντεο με gameplay, αλλά και στο soundtrack.
Το No Man’s Sky είναι ένα sci-fi παιχνίδι που εξελίσσετε σε έναν διαδικαστικά δημιουργούμενο γαλαξία. Αυτό σημαίνει ότι κάθε άστρο, πλανήτης, έδαφος, δέντρο, πλάσμα, διαστημόπλοιο, ατμοσφαίρα, ψάρι, πουλί και οτιδήποτε μπορεί να υπάρχει μέσα σε έναν γαλαξία, δημιουργούνται διαδικαστικά σύμφωνα με την θέση του παίχτη σε συγκεκριμένο σημείο. Αυτό εξυπηρετεί δυο πράγματα. Το πρώτο είναι ότι εφόσον τα πάντα γύρο σας δημιουργούνται την στιγμή που εσείς κατευθύνεστε προς σε αυτά, δεν υπάρχει loading time. Στο παιχνίδι δεν έχει σχεδιαστεί κάποιος χάρτης π.χ. όπως στο Assassins Creed που τα πάντα έχουν συγκεκριμένη θέση και στοιχείο, χρώμα, μέγεθος κ.α. όποτε να πρέπει να γίνει load του rendering κάθε αντικείμενου, ζώου κλπ.
Τον σχεδιασμό του παιχνιδιού αλλά και κάθε αντικείμενου μέσα σε αυτό την αναλαμβάνει μια αλγοριθμική μηχανή (gaming engine) οπού υπολογίζει συντεταγμένες θέσεων και δημιουργεί εκείνη την στιγμή (on fly) τον περιβάλλον χώρο και ότι υφίσταται μέσα σε αυτόν. Όμως ότι δημιουργεί, το φτιάχνει σύμφωνα με πρότυπα για να μην υπάρχει το φαινόμενο της τυχαίας επιλογής. Με λίγα λόγια δεν θα δείτε πότε σε κάποιον πλανήτη ένα ζώο με κεφάλι διαστημόπλοιο! Το άλλο που πετυχαίνει με αυτήν την μέθοδο είναι ο χώρος. Το No Man’s Sky όσο και τεράστιο αν είναι θα μπορούσε κάλλιστα να χωράει σε ένα floppy disc (1.44mb). Η engine χρειάζεται μόνο το αρχικό seed του παιχνιδιού για να αρχίσει να δημιουργεί. Δηλαδή έναν αλγόριθμο ο οποίος θα συντονίζει την βιοποικιλότητα του γαλαξία σύμφωνα πάντα με την θέση του κάθε παίχτη. Χώρος εξοικονομείτε και από τα άχρηστα δεδομένα. Π.χ. Κάθε φορά που φεύγετε από ένα σημείο, έναν πλανήτη, τα δεδομένα του απλά παύουν να υπάρχουν. Εφόσον το σημείο αναφοράς των παραγομένων στοιχείων είναι ο παίχτης, όταν αυτός φεύγει από το σημείο απλά δεν υπάρχει τίποτα να παραχθεί εκεί και έτσι απλά δεν υπάρχει τίποτα να “διαβάσει” το παιχνίδι. Δεν υπάρχει πληροφορία, δεν υπάρχει γραφικό, ήχος, τίποτα. Βέβαια τι γίνεται όταν ο παίχτης επιστρέψει στο ίδιο σημείο. Θα τα βρει όλα όπως ακριβώς όταν έφυγε, καθώς η μηχανή με την παρουσία του παίχτη θα συνεχίσει από εκεί που έμεινε να παράγει.
Κάτι άλλο που πετυχαίνει η ομάδα με αυτήν την engine, είναι η μοναδική ποικιλία των πλανητών, άλλα και των περιεχομένων τους, π.χ. πλασμάτων. Ο κάθε παίχτης θα βιώσει τελείως διαφορετικές εμπειρίες σε κάθε ξεχωριστό πλανήτη που θα ταξιδεύει. Κανένας μας δεν θα δει το ίδιο πράγμα. Όπως έγραψα και πριν, τα πάντα στο NMS είναι διαδικαστικά δημιουργούμενα. Ένα καινούργιο στοιχείο που αποκάλυψε ο Sean Murrey (Managing Director – CEO Hello Games) είναι ότι και οι ήχοι θα είναι διαδικαστικά δημιουργούμενοι. Κάθε ζώο, πουλί κλπ. πλέον θα έχει την δικιά του φωνή. Άλλα επίσης, στην προσέγγιση κάθε πλανήτη θα ακούγετε ένα μικρό κομμάτι μουσικής το οποίο και αυτό υπάγεται στην ίδια τεχνολογία. Πλέον μιλάμε για διαφορετική οπτικοακουστική εμπειρία για κάθε παίχτη! Έτσι το παιχνίδι παίρνει μια social τροπή γιατί καλό και διασκεδαστικό θα είναι οι παίχτες να μοιράζονται τις εμπειρίες τους μέσα π.χ. από το YouTube ή κάποια άλλα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Βάση όλων αυτών των πληροφοριών η μηχανή του παιχνιδιού έχει ήδη δημιουργήσει, τουλάχιστον τώρα στα δοκιμαστικά, ένα αχανές σύμπαν με τεράστιες αποστάσεις. Ο ρόλος σας στο παιχνίδι, κάνεις δεν τον ξέρει. Αν θέλετε μπορεί να είστε έμπορος του γαλαξία, ή πειρατής. Μπορεί απλά να θέλετε να εξερευνήσετε πλανήτες ή να φτάσετε στο κέντρο του γαλαξία όσο πιο γρήγορα μπορείτε. Το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν θα βρεθούμε ποτέ σαν συμπαίχτες μαζί, παρότι θα βρισκόμαστε στο ίδιο παιχνίδι, στον ίδιο γαλαξία. Και αυτό γιατί η μηχανή θα αναλάβει να στέλνει τον κάθε παίχτη που θα πρώτο-μπαινει μέσα στο παιχνίδι όσο πιο μακριά στην άκρη του γαλαξία γίνεται και σε απόσταση με άλλους παίχτες. Το NMS έχει ένα σκοπό, οι παίχτες να καταφέρουν να φτάσουν στο κέντρο του γαλαξία. Δεν υπάρχει όμως χρονικό περιθώριο άλλα ούτε και εξαναγκασμός. Αν θέλεις πας. Άλλα αν επιλέξεις να πας τότε θα πρέπει να προετοιμαστείς για δύσκολες καταστάσεις. Εκεί έρχεται το ότι στο NMS μπορείς να αναβαθμίζεις όπλα, εξοπλισμό, διαστημόπλοια κ.α. με “units” που θα κερδίζεις από διάφορες καταστάσεις π.χ. εμπόριο ή πειρατεία.
Το soundtrack του No Man’s Sky έχουν εμπνευστεί και δημιουργήσει οι 65daysofstatic. Ο Sean Murrey ήταν οπαδός της μπάντας αρκετό καιρό πριν το παιχνίδι και όταν έγινε η πρόταση αλλά και η αποδοχή για το OST του παιχνιδιού, ο Murray αποκάλυψε ότι φτιάχνοντας το παιχνίδι συχνά είχε στο μυαλό του τους ήχους του συγκροτήματος. Σύντομα οι 65daysofstatic θα κυκλοφορήσουν album εμπνευσμένο και αφιερωμένο στο No Man’s Sky.
Σας αφήνω με τα παρακάτω βίντεο από το No Man’s Sky και το επίσημο soundtrack του παιχνιδιού. Για ότι νεότερο σχετικά με το παιχνίδι θα το μαθαίνετε από το Busted.gr
Μην μένεις σιωπηλός, σχολίασε και πες την άποψή σου ακριβώς παρακάτω!