Busted.gr

Namco Museum

Namco Museum

Πριν από λίγες μέρες, συγκεκριμένα στις 28 του Ιούλη, κυκλοφόρησε ένας ακόμη τίτλος για το Nintendo Switch, το Namco Museum. Όνομα γνωστό από παλιότερες κυκλοφορίες της Namco σε άλλες πλατφόρμες ανά τον καιρό. Ας δούμε λοιπόν παρακάτω τι περιλαμβάνει ο τίτλος και αν πετυχαίνει το στόχο του.

Ο τίτλος προϊδεάζει για ρετρό παιχνίδια, παιχνίδια της Namco που γράψανε ιστορία στα coin op και που και στις μέρες μας, αρκετά από αυτά, αποτελούν σημεία αναφοράς. Το Namco Museum περιλαμβάνει τα παρακάτω ρετρό παιχνίδια που το καθένα έχει τη δική του ιστορία.

PAC-MAN: Έκδοση του 1980 με έναν έως δύο παίχτες.

Galaga: Έκδοση του 1981 για έναν ή δύο παίχτες. Εδώ έχετε τον έλεγχο από ένα αεροπλανάκι και προσπαθείτε να κατατίθεται τους εχθρούς σας.

Dig Dug: Έκδοση του 1982 για έναν ή δύο παίχτες. Έχοντας στον έλεγχο σας ένα ανθρωπάκι σκάβατε μέσα στο χώμα, προσπαθώντας να επιβιώσετε και να αντιμετωπίσετε τους εχθρούς σας.

The tower of Druaga: Έκδοση του 1984 για έναν ή δύο παίχτες. Σε κάθε πίστα μέσα στον Πύργο πρέπει να αντιμετωπίσετε τους εχθρούς σας με το σπαθί σας, καθότι είστε ιππότης, και να μαζέψετε ότι bonus υπάρχει.

SkyKid: Έκδοση του 1986,1987 για έναν ή δύο παίχτες. Με το αεροπλανάκι σας πρέπει να καταρρίψετε τα αντίπαλα αεροσκάφη.

Rolling Thunder: Έκδοση του 1987 για έναν ή δύο παίχτες. Παιχνίδι όπου με τον ήρωά σας προσπαθείτε να βγείτε ζωντανός από τους μαφιόζους που σας κυνηγούν. Θυμίζει προπομπό του θρυλικού Shinobi.

Galaga ‘88: Έκδοση του 1988 για έναν ή δύο παίχτες. Αποτελεί τη συνέχεια του πρώτου.

Splatterhouse: Έκδοση του 1988 για έναν ή δύο παίχτες. Action-platform παιχνίδι στο οποίο προσπαθείτε να βγείτε ζωντανοί από το εφιαλτικό σπίτι που βρισκόσαστε.

Tank Force: Έκδοση του 1991 για έναν ή δύο παίχτες. Με το τανκ σας πρέπει να υπερασπιστείτε τη βάση σας από τα αντίπαλα στρατεύματα που προσπαθούν να εισβάλλουν.

Rolling Thunder: Έκδοση του 1991 για έναν ή δύο παίχτες. Action- Platform παιχνίδι επίσης, στο οποίο πρέπει με την ηρωίδα σας να αντιμετωπίσετε τα κακοποιά στοιχεία που σας επιτίθενται.

PAC-MAN VS: Έκδοση του 2003 για έναν έως τέσσερις παίχτες. Εδώ μπορείτε να παίξετε και ως φαντασματάκι αλλά και ως το Pac-Man. Το συγκεκριμένο παιχνίδι είναι αρκετά μεταγενέστερο και αναρωτιέμαι αν ταίριαζε με τα υπόλοιπα.

Το μενού είναι πολύ απλό με τον παίχτη να μπορεί ανά πάσα στιγμή να διαλέξει άμεσα έναν από τους διαθέσιμους τίτλους, ακόμα και όταν παίζει κάποιον από αυτούς. Για να διατηρηθεί αυτούσια η ρετρό παλιά αίσθηση τα παιχνίδια εμφανίζονται σε κάδρο όμοιο με παλιά ενώ πρέπει με το L να βάλετε credits για να έχετε διαθέσιμα! Αχ αυτά τα credits, πόσα 20άρικα (δραχμές) και 50άρικα είχα ξοδέψει σε τέτοιου είδους παιχνίδια στην παιδική μου ηλικία. Τα loading times είναι πολύ μικρά ενώ στα θετικά συγκαταλέγονται και το γεγονός ότι υπάρχουν leaderboards (online ranking σύστημα) αλλά και normal και challenge mode σε κάθε παιχνίδι. Πολλά από αυτά παίζονται και παρέα με άλλους φίλους σας τοπικά ενώ στο Pac Man διαπίστωσα ότι μπορούν να συμμετάσχουν και παίχτες από άλλες κονσόλες τοπικά πάλι. Στα θετικά πλέον συγκαταλέγεται και το γεγονός ότι μέσα στο κάθε παιχνίδι πατώντας το R για το Pause menu μας δίνει επιλογές για να αλλάξουμε παιχνίδι άμεσα, για reset game, για save game, για load game, rankings, περιστροφή οθόνης κατά 90μοίρες, display settings με ωραίες επιλογές για οριζόντια ή κάθετη παραμετροποίηση της οθόνης – zoom – aspect ratio – fixed dot size – Scanlines (για προσομοίωση οθόνης CRT) – αλλαγή background – display controls – resets display settings, για τον ήχο, game settings  για κάθε παιχνίδι (π.χ. round 256 big στο PAC-MAN), για controls και how to play. Έτσι μπορείτε εύκολα και γρήγορα να κάνετε μια προσομοίωση της αίσθησης του τότε στο σήμερα. Δυστυχώς το touch screen δε δουλεύει ούτε στο μενού επιλογής.

Μην περιμένετε γραφικά στο Namco Museum, ο τίτλος είναι καθαρά νοσταλγικός και ιστορικός. Στα 30€ που κυκλοφορεί ομολογώ ότι θα περίμενα περισσότερα παιχνίδια της εταιρίας ενώ λίγο παραφωνία αποτελεί το Pac Man του 2003 αναλογιζόμενος ότι όλα τα υπόλοιπα παιχνίδια είναι αρκετά παλιότερα. Θα ήθελα επίσης να δίνεται η δυνατότητα να παίζονται σε πλήρη οθόνη by default. Οι ήχοι και οι υποτυπώδεις μουσικές έχουν μεταφερθεί ως είχαν.

Κοιτώντας το Namco Museum θα λέγαμε ότι πρόκειται για ένα τίτλο με παλιά παιχνίδια, παλιά που πολλοί νέοι φίλοι μας ποτέ δε γνωρίσανε αλλά τους δίνεται η ευκαιρία να γνωρίσουν τα πρώτα βήματα των βίντεο παιχνιδιών. Τίτλος ακριβός, ιστορικός και νοσταλγικός όπως προείπα. Δεν ξέρω πόσους θα πείσει αλλά εμένα στην τιμή των 30€ για τόσο λίγους και τόσο παλιούς δε με έπεισε στον υπέρτατο βαθμό. Συνίσταται ωστόσο για όσους τους αρέσουν παλιά παιχνίδια της δεκαετίας του ’80 και του ’90. Δεν ξέρω αν το Switch τη δεδομένη στιγμή έχει ανάγκη από τέτοιους τίτλους από τη Namco που έχει ένα σωρό άλλα διαμάντια ικανά να δώσουν μεγάλη ώθηση στη νέα κονσόλα της Nintendo! Ωστόσο η κριτική μου λαμβάνει υπόψη την ηλικία των παιχνιδιών και το σεβασμό που τρέφω σε αυτά.

Πλατφόρμα που χρησιμοποιήθηκε για Review: Nintendo Switch
Είδος: Action 
Κυκλοφορεί για: Nintendo Switch
Ημερομηνία κυκλοφορίας: 28/07/2017
Διάθεση για την Ελλάδα: Bandai Namco Entertainment Hellas
Εκδότρια εταιρία: Bandai Namco Entertainment America Inc.
Εταιρία ανάπτυξης: BANDAI NAMCO Studios Inc.
7 ΚΑΛΟ

The Good

  • Retro παιχνίδια δεκαετίας '80, '90
  • Αρκετές επιλογές παραμετροποίησης
  • Γρήγορες εναλλαγές και χρόνοι φορτώματος
  • Leaderboards παντού
  • Co-op

The Bad

  • Λίγοι τίτλοι
  • Ακριβό για όσα δίνει
  • Touch screen δε δουλεύει
  • Δύσκολα θα το παίξουν νεαροί παίχτες
  • Namco μπορούσες και καλύτερα...
7 ΤΕΛΙΚΗ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ

Powered by busted.gr busted.gr busted.gr