Busted.gr

MXGP3: The official Motocross Videogame

MXGP3: The official Motocross Videogame

Χώμα, Λάσπη, Υψηλά άλματα και η αδρεναλίνη στο φουλ


Με αυτήν την φράση θα μπορούσε να χαρακτηρίσει κάποιος το motocross, το οποίο είναι ένα πολύ δημοφιλές άθλημα στον κόσμο του μηχανοκίνητου αθλητισμού. Απαιτεί τεχνική, ταχύτητα και ιδιαίτερη τακτική ώστε να μπορέσει κάποιος να ανακηρυχθεί νικητής στο τέλος ενός αγώνα. Αν προσθέσουμε και τους παράγοντες όπως το ανώμαλος έδαφος, το χώμα ή την λάσπη που δημιουργείται από την βροχή τότε ο βαθμός δυσκολίας αλλά και η αδρεναλίνη  εκτοξεύονται στα ύψη. Βέβαια αξίζει να επισημάνουμε πως είναι ένα άθλημα που έχει πολλούς υποστηρικτές στη χώρα μας.

Μετά από αυτόν το σύντομο πρόλογο για την φύση του αθλήματος μπορούμε να μεταβούμε απευθείας στην Milestone, το ιταλικό Studio ανάπτυξης με έδρα το Μιλάνο που έγινε ιδιαίτερα γνωστό μέσα από τα ΜotoGP, Ride 2 και Valentino Rossi: The Game και φυσικά το MXGP όπου και θα ασχοληθούμε σήμερα και συγκεκριμένα με το τρίτο μέρος της σειράς. Γενικώς το Studio θέλει να μας φέρει όσο πιο κοντά γίνεται στον κόσμο των μηχανών είτε από τις εντελώς αγωνιστικές έως τις μηχανές Motocross. Το πόσο καλά όμως τα καταφέρνει με το τρίτο μέρος του MXGP 3 θα το δούμε ευθύς αμέσως.

Περιβάλλον

Το ΜΧGP3 φέρει τα πλήρη δικαιώματα από το επίσημο παγκόσμιο πρωτάθλημα motocross που πρακτικά σημαίνει πως θα βρείτε τις πραγματικές ομάδες, οδηγούς και μηχανές. Περιέχει και τις δύο κατηγορίες ΜΧGP και MX2, που αυτό συνεπάγεται πως θα βρείτε από 31 οδηγούς σε κάθε κατηγορία μαζί με τις ομάδες και τις μηχανές τους. Όσον αναφορά τις διαδρομές που θα βρείτε στο παιχνίδι, είναι κι αυτές βγαλμένες από το επίσημο πρωτάθλημα δίνοντας τη δυνατότητα να αγωνιστείτε σε κάθε γωνιά της γης. H Μilestone φέτος επέλεξε το παιχνίδι να το ντύνει η Unreal Engine 3 όπου όμως σε πολλά σημεία του τίτλου δεν φαίνεται να έγινε και σωστή μεταχείριση της και συγκεκριμένα θα αναφερθώ παρακάτω για ποιους λόγους.

Ξεκινώντας το παιχνίδι και φτάνοντας στο αρχικού μενού συναντούμε το Single Player κομμάτι του τίτλου αλλά και την επιλογή του multiplayer mode. H αλήθεια είναι πως το διάστημα στο οποίο θα μείνετε απασχολημένοι με τον τίτλο, θα είναι καθαρά με το Single Player κομμάτι διότι το Multiplayer είναι ολίγον τι βαρετό, επαναλαμβανόμενο και ίσως ανούσιο μιας και οι επιλογές που προσφέρει είναι πολύ περιορισμένες. Πηγαίνοντας στο Single player θα βρείτε το λεγόμενο Career mode, το Grand Prix, το Championship, το Time Attack, το compound αλλά και το Μonster Εnergy Fim MXoN, ένα mode που οι αληθινοί αναβάτες εκπροσωπούν την χώρα τους. Στα υπόλοιπα mode, το Grand Prix απλά είναι ένας απλός αγώνας , το Championship που μπορείτε να παίξετε το επίσημο πρωτάθλημα, το time attack το λέει και το όνομά του και το compound που είναι στην ουσία ένα free mode όπου παίρνετε την μηχανή σας και κάνετε άπειρους γύρους. Σας το συνιστώ απλά αν θέλετε να εξοικειωθείτε λιγάκι με τον χειρισμό στην αρχή.

Το Career mode επίτηδες το άφησα τελευταίο διότι επικεντρώνει ίσως και το μεγαλύτερο ενδιαφέρον σε αυτό τον τίτλο. Το παιχνίδι στην αρχή σας αφήνει να δημιουργήσετε τον δικό σας χαρακτήρα όπου θα μπορέσετε να ξεκινήσετε την καριέρα σας στο κόσμο του Motocross. Εκεί μέσω του manager σας θα δείτε και τις πρώτες προτάσεις από τις ομάδες. Σαφώς όσο περισσότερο βελτιώνεστε και ανεβάζετε τα στατιστικά σας, κερδίζετε φήμη και οι προτάσεις που θα έρχονται θα είναι πολύ καλύτερες. Βέβαια σε όλη την διάρκεια του Career mode θα κερδίζετε και χρήματα όπου θα μπορείτε να τα αξιοποιήσετε στην εμφάνιση του χαρακτήρα σας, με την αγορά νέων στολών ή με την αναβάθμιση της μηχανή σας τόσο οπτικά αλλά και μηχανικά. Η εξέλιξη του Career γίνεται σταδιακά με την έννοια πως θα ξεκινήσετε σιγά σιγά από τις χαμηλές κατηγορίες και μέσα από τις νίκες που θα πετυχαίνετε θα ανεβαίνετε σιγά σιγά σε φήμη. Βέβαια μετά από ένα σημείο και μετά χάνει το ενδιαφέρον το εν λόγω mode γιατί γίνεται κι αυτό επαναλαμβανόμενο. Καθ’ όλη την διάρκεια της καριέρας σας θα μπορείτε να πειράζετε το επίπεδο δυσκολίας αλλά και τα Physics ώστε αν θέλετε να το κάνετε ακόμη πιο δύσκολο και ρεαλιστικό. Επίσης, θα παρατηρήσετε πως ο χαρακτήρας σας μετά το τέλος του κάθε αγώνα έχει τέσσερα attributes Βraking, Throttle Management, Rain Ability και Control τα οποία αυξάνονται ανάλογα με το στυλ οδήγησης που ακολουθείτε μέσα στον αγώνα.

Gameplay – Γραφικά – Ήχος

Αφήνοντας τα Modes του τίτλου πηγαίνουμε στο gameplay, όπου η αλήθεια είναι πως δε θα συναντήσουμε κάποια ιδιαίτερη δυσκολία προκειμένου να εξοικειωθούμε στην οδήγηση. Η αίσθηση που αποκομίζεις όταν οδηγάς την μηχανή είναι καλή, με τα Physics του τίτλου να είναι σε καλό επίπεδο όμως πολλές φορές νιώθεις πως θα έπρεπε να δοθεί περισσότερη προσοχή στην στιβαρότητα της μηχανής γιατί μην ξεχνάμε πως πρόκειται για simulation παιχνίδι. Υπάρχουν και κάποια αρνητικά σημεία τα οποία λιγάκι κουράζουν, όπως για παράδειγμα πως αν βγείτε έστω και λιγάκι εκτός πίστας το παιχνίδι έρχεται και σας επανατοποθετεί πάνω στην διαδρομή. Αυτό δείχνει πως δεν έχει γίνει σωστή οριοθέτηση για το πότε θεωρούμαστε ότι βγήκαμε εκτός πίστας. Άλλο μελανό σημείο του τίτλου είναι πως οι αντίπαλοι κάποιες φορές είναι βοηθητικά στοιχεία με την έννοια ότι απλά τους χτυπάμε και χωρίς να χάσουμε ισορροπία τους χρησιμοποιούμε ως βοήθημα για να μη βγούμε εκτός πίστας με τον όποιο ρεαλισμό που έχει το παιχνίδι στην ουσία να χάνεται και να θυμίζει πιο πολύ arcade παιχνίδι. Η κάμερα πρώτου προσώπου μέσα από το cockpit πάντως είναι μια θετική προσθήκη.

Μιλώντας στην αρχή για την Unreal Engine 3, να πούμε πως τα γραφικά είναι βελτιωμένα σε σχέση με τον προκάτοχο του αλλά και πάλι φαίνεται ένα παιχνίδι το οποίο δείχνει βγαλμένο από το παρελθόν. Επίσης φέτος έχει προστεθεί και το Dynamic weather όπου έχουμε την αλλαγή καιρού κατά την διάρκεια των αγώνων αλλά αυτό γίνεται με κατά τρόπο τελείως απότομο. Άλλο ένα αρνητικό στα γραφικά είναι και τα εφέ βροχής όπου απλά φαίνεται να περνάνε σταγόνες βροχής μπροστά στην οθόνη θυμίζοντας, ίσως σε έναν υπερβολικό βαθμό, παιχνίδια εποχές του Playstation 1. Παρόλα αυτά, οι αναβάτες και οι μηχανές λερώνονται από το χώμα και την λάσπη προσδίδοντας έτσι ρεαλισμό στο παιχνίδι. To Photomode επίσης είναι καλοδεχούμενο μιας και μπορείτε να απαθανατίσετε τις ευχάριστες στιγμές σας. Ο ήχος κινείται σε ικανοποιητικά επίπεδα με τους ήχους των μηχανών να είναι όπως πρέπει. Σε ικανοποιητικά επίπεδα βρίσκονται και οι επευφημίες του κοινού στις εξέδρες. Επίσης, το Soundtrack του τίτλου ταιριάζει απόλυτα με το concept του παιχνιδιού.

Εν κατακλείδι

Το MXGP3 έρχεται βελτιωμένο σε σχέση με τον προκάτοχό του αλλά όμως σε κάποια σημεία παραμένει παιχνίδι προηγούμενων δεκαετιών. Από εκεί και πέρα αν είστε φαν του αθλήματος και θέλετε να περάσετε ευχάριστα την ώρα σας τότε είναι μια καλή επιλογή για εσάς. Αλλιώς για τους υπόλοιπους gamers νομίζω ότι θα τους αφήσει παγερά αδιάφορους.

6.9 ΜΕΤΡΙΟ

The Good

  • Βελτιωμένα Physics
  • Επίσημη αδειοδότηση
  • Photomode
  • Κάμερα πρώτου προσώπου

The Bad

  • Ξεπερασμένος τεχνικός τομέας
  • Επαναλαμβανόμενο Career mode
  • Αρκετά προβλήματα στο gameplay
  • Multiplayer
  • Arcade αίσθηση
6.9 ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ

Aπόφοιτος Πληροφορικής με το μικρόβιο του gaming να μπαίνει όταν στα χέρια του έφτασε το Nintendo Gameboy. Από τότε δηλώνει φανατικός gamer σε PC και κονσόλες. Αγαπημένη του συνήθεια, να προσπαθεί να κάνει χρόνο στο Nurburgring στο Gran Turismo αλλά τώρα τελευταία και στη σειρά Forza. Επίσης λάτρης κινηματογραφικών ταινιών αλλά και τηλεοπτικών σειρών

Powered by busted.gr busted.gr busted.gr