MacGyver, μια ακόμα αχρείαστη επανεκκίνηση

Φέτος, έγινε γνωστή η προσπάθεια να επαναφέρουν την κλασσική σειρά του 1985, MacGyver. Εμφανίστηκε στις αρχές του καλοκαιριού ένα σύντομο τρέιλερ, με πρωταγωνιστή τον Lukas Till, γνωστό έως Havok από τα Xmen First Class και Apocalypse. Μερικοί 28χρονοι, και μερικοί λίγο μεγαλύτεροι, ίσως χάρηκαν γι αυτό, μερικοί ίσως κρατούσαν μικρο καλάθι.

Τα εύσημα πάνε στους δεύτερους δυστυχώς και ευτυχώς.

Είδα μαζεμένα τα έξι πρώτα επεισόδια και νομίζω ότι δεν χρειάζεται να δω παραπέρα. Είδα και μερικά επίλεκτα επεισόδια από την παλιά σειρά με πρωταγωνιστή τον Richard Dean Aderson, κυρίως γιατί ήθελα να βγάλω από την εξίσωση την πιθανότητα να θυμάμαι την παλιά σειρά ως καλύτερη.

Η διαφορά δυστυχώς είναι φανερά μεγάλη ανάμεσα και στον χαρακτήρα αλλά και στο ύφος της σειράς, και όχι προς το κάλο.

Ο αρχικός Mac όλα όσα έκανε ήταν το κατά δύναμιν πρακτικά και όπως μας απέδειξαν οι Mythbusters σε ένα ειδικό επεισόδιο τους, μερικά ήταν οριακά εκτελέσιμα, είχαν μια βάση στην πραγματικότητα και δεν ήταν μοναχά κινηματογραφικά κόλπα. Αυτό ήταν κάτι που σε έπειθε η σειρά ότι μπορούσε να γίνει στα αλήθεια.

Ο καινούριος Mac απλά κάνει ότι του έρθει, ή τουλάχιστον αυτήν την αίσθηση μας δίνει, και με κάποιο μαγικό τρόπο, ότι αυτά τα πράγματα απλά πιάνουν. Έχει να κάνει καθαρά με την παρουσίαση τους που δυστυχώς είναι βιαστική και απότομη.

Για όσους θυμούνται στην σειρά, υπάρχουν ακόμα οι αφηγήσεις προς του θεατές, η εξήγηση του τι στο κάλο κάνει δηλαδή ο χαρακτήρας από την σκέψη του Mac και αυτή είναι μια ευχάριστη νότα προς την παλιά σειρά. Πρέπει να τονίσω και τα θετικά που βρήκα για να είμαι σωστός στην παρουσίαση που κάνω.

Μια μεγάλη διαφορά ανάμεσα στις σειρές είναι ότι την δεκαετία του ‘80 οι υπολογιστές ήταν κάτι που συνήθως είχαν μόνο εταιρίες και πανεπιστήμια, όμως στο έτος 2016, όπως όλοι ξέρουμε, το κάθε τι σήμερα έχει μέσα του κάποιας μορφής υπολογιστή. Έτσι σε αυτήν την νέα ανανεωμένη σειρά έχει κάνει εμφάνιση ένας νέος χαρακτήρας, η Riley … που ότι λέει και κάνει σε έναν υπολογιστή είναι συγγραφικές ανοησίες της δεκαετίας του ‘90. Δυστυχώς οι ομάδα πίσω από την συγγραφή έχει πάρει την πορεία του μη ρεαλισμού, που η αρχική σειρά είχε σε πολύ πολύ λίγα επεισόδια.

Ας κάνουμε μια μικρή αναδρομή, κυρίως γιατί θεωρώ ότι χρειάζεται, για αυτούς που δεν μεγάλωσαν με αυτήν την σειρά ή δεν την είδαν πότε στις επαναλήψεις της ελληνικής τηλεόρασης την δεκαετία του ‘90.

Πριν αρκετά χρονιά λοιπόν, στην μακρινή δεκαετία του ‘80, υπήρχε μια ξεχωριστή σειρά που χαρακτήρισε τα παιδικά χρόνια πολλών από εμάς. Μια σειρά που ήταν αρκετά εναλλακτική για την εποχή της.

Ο πρωταγωνιστής ήταν ένας μορφωμένος και πολυμήχανος ειρηνιστής που κατέφευγε σε τεχνάσματα για να αποφύγει την σωματική βια, όταν όλες οι άλλες σειρές δράσης της εποχής είχαν αυτό σαν κεντρικό θέμα.

Ο MacGyver διέφερε γιατί ήταν ο χαρακτήρας που αυτές οι σειρές είχαν σαν δεύτερο, σαν φίλο του συμπρωταγωνιστή, που έκανε εμφανίσεις σε μερικά επεισόδια, έλεγε μια επιστημονική αρλούμπα και βοηθούσε την κατάσταση για εκείνο το επεισόδιο.

Ο Angus MacGyver λοιπόν ήταν ένας πολυμήχανος πολίτικος μηχανικός επιστήμονας, που με λίγη πρακτική επιστήμη, έναν σουγιά, έναν συνδετήρα και ίσως μια τσίχλα, απέφευγε μάχες, εξουδετέρωνε χωρίς να κάνει κακό στους “κακούς” τους επεισοδίου και στο τέλος σε έκανε να θες να μάθεις λίγα πράγματα παραπάνω για την επιστήμη και πως στο κάλο ίσως να μπορείς να κάνεις και εσύ πράγματα σαν αυτόν.

Δυστυχώς η καινούρια σειρά προσπαθεί αλλά στα μάτια μου δεν τα καταφέρνει να θυμίσει την αρχική σειρά, και ακόμα χειρότερα, δεν καταφέρνει να ξεπεράσει σύγχρονες σειρές.

Αυτή δεν είναι άποψη που έχω μονάχα εγώ, είναι άποψη που μπορείτε να βρείτε σε δεκάδες άλλες παρουσιάσεις της σειράς από γνωστά site και στο youtube.

Με λίγα και απλά λόγια, προσπαθήστε να μην αφιερώσετε πολύ χρόνο σε μια μέτρια γραμμένη σειρά, παρά την νοσταλγία που ίσως έχετε για τον χαρακτήρα του Angus MacGyver.

Μείνετε συντονισμένοι για περισσότερα νέα.

 

Μην μένεις σιωπηλός, σχολίασε και πες την άποψή σου ακριβώς παρακάτω!