Busted.gr

Loading Human: Chapter 1 (for Playstation VR)

Loading Human: Chapter 1 (for Playstation VR)

Το Loading Human: Chapter 1 είναι ένα φιλόδοξο παιχνίδι που δημιουργήθηκε από την Untold games με χρηματοδότηση μέσω Kickstarter. Πρόκειται για το πρώτο μέρος μιας  ενδιαφέρουσας ιστορίας με άγνωστο αν θα βγει τελικά η συνέχεια μιας και δεν έχει επιβεβαιωθεί μέχρι την ώρα που γράφεται αυτό το κείμενο. Σαν παιχνίδι δανείζεται στοιχεία από interactive drama παιχνίδια τύπου Heavy Rain, Beyond Two Souls, Life is Strange, χωρίς όμως να φτάνει στο συναισθηματισμό αυτών των παιχνιδιών.

Μία ξυριστική μηχανή όπου λειτουργεί (!) και ένα φλασκί whiskey.

Η πρώτη εμπειρία μόλις βάζουμε το Headset πέρα από την αίσθηση του πρώτου προσώπου σε VR είναι ένα tutorial με σκοπό να μάθουμε την κίνηση και τον χειρισμό.

Υπάρχουν δύο επιλογές χειρισμού: με το Dualshock 4 ή με τους 2 Move controllers. Προσωπικά προτίμησα τα move controllers μιας και το να σηκώνεις και να χειραγωγείς αντικείμενα είναι πολύ πιο φυσικό. Η κίνηση μέσω των move αν και φαντάζει στην αρχή λίγο δύσκαμπτη μετά από λίγη ώρα είναι αρκετά ρευστή. Για να προχωρήσουμε πατάμε το move button παρατεταμένα σε οποιοδήποτε move controller αρκεί να είναι σε οριζόντια θέση, για να στρίψουμε είτε γυρνάμε το κεφάλι είτε πατάμε μια φορά κάποιο move button προ την επιθυμητή κατεύθυνση.

Γίνεται ακόμα να βγάζεις βινύλιο από τη θήκη του και να το τοποθετείς στο γραμμόφωνο.

Μπορούμε και πιάνουμε αντικείμενα με τα χέρια μας με την σκανδάλη των move, να τα περιεργαζόμαστε, και μπορούμε να κρατάμε 2 αντικείμενα ένα στο κάθε χέρι και να περπατάμε ταυτόχρονα. Μιας και δε πρόκειται για παιχνίδι δράσης, η κίνηση γίνεται δεύτερη φύση μετά από λίγο. Αν κάποιο αντικείμενο είναι στο πάτωμα τότε σκύβουμε και το πιάνουμε. Υπάρχει έντονα η αίσθηση του ρεαλισμού (ειδικά αν μπορείς να παίξεις όρθιος) και παρόλο που το παιχνίδι σε προτρέπει να παίξεις καθιστός εγώ το έπαιξα όρθιος μιας και έχω ξεπεράσει το motion sickness.

Σαν ιστορία υποδύεσαι τον Prometheus, γιο ενός μεγάλου πρωτοπόρου επιστήμονα εν ονόματι Dorian και σε χρειάζεται για να λάβεις μέρος σε μία διαστημική αποστολή με σκοπό να βρεις το Quintessence – μια πηγή ενέργειας αστείρευτης ισχύος. Το όλο παιχνίδι διαδραματίζεται σε ένα εργαστήριο στην (αντ)αρκτική – εικόνα παρακάτω –  και αποτελείται από 5 fragments (κεφάλαια) συν τον εκπληκτικό επίλογο.

Τα Fragments δεν έχουν όλα την ίδια διάρκεια και κάθε ένα “παίζει” διαφορετικά από το άλλο. Υπάρχει κάποια ποικιλία στο θέμα κάθε fragment και γενικά δεν επαναλαμβάνεται το Gameplay ως προς τον στόχο σου κάθε φορά.

Στις παρακάτω φωτογραφίες ένα από τα ελάχιστα εξωτερικά περιβάλλοντα καθώς και η κουζίνα του του εργαστηρίου όπου θα διαδραμαστιστούν αρκετές στιγμές όπως και στου λοιπούς 4-5  χώρους.
Σχεδόν ότι αντικείμενο βλέπουμε μπορούμε να το πάρουμε, να το δούμε, να το πετάξουμε!

Για παράδειγμα στο πρώτο fragment το εργαστήριο είναι σε κατάσταση ανάγκης και πρέπει να εκτελέσεις κάποιες ενέργειες ανάγκης ενω στο 2 fragment γίνεται η εισαγωγή σου στην ιστορία και στους χαρακτήρες. Κάποια fragments είναι αρκετά μεγαλύτερα από άλλα . Οι χαρακτήρες που θα γνωρίζεις είναι ο πατέρας σου , η lucy το Α.Ι του σταθμου και η Alice όπου θα περάσεις μαζί της πολλές στιγμές.


Στην διπλανή εικόνα γνωρίστε την συμπαθητική και όχι μόνο, Alice, φύγαμε για χειραψία!


Το εργαστήριο αποτελείται από 4-5 χώρους όπου θα έχεις πρόσβαση σε συγκεκριμένα ανά fragment. Το παιχνίδι μας περιορίζει σε ποιους χώρους μπορούμε να πάμε .  Η αίσθηση όταν περιηγείσαι μέσα στους χώρους είναι εκπληκτική λόγω VR, ειδικά το εργαστήριο με τα διάφορα gadgets, μηχανήματα και τους  κβαντικούς υπολογιστές όπως και η σουίτα σου με θέα τη θάλασσα. Από την εικόνα αριστερά βλέπουμε ένα χολ με 3 πόρτες δηλαδή 3 χώρους. Δεν πρόκειται για ένα μεγάλο εργαστήριο δηλαδή αλλά για την διάρκεια του παιχνιδιού δε κουράζει η επανάληψη. Τα γραφικά του παιχνιδιού είναι προς την ωραία μέτρια από άποψη αισθητικής αλλά σίγουρα μπορούσαν να είναι και πολύ καλύτερα. Υπάρχουν πολλά αντικείμενα όμορφα αλλά και πολλά που ανήκουν σε εποχή PS2 . Βέβαια λόγω VR το immersion δε μας αφήνει να παραπονεθούμε την ώρα που είμαστε μέσα στον κόσμο αυτό. Να τονίζω την παρουσία των Juggies ακόμα και στο PS4 Pro που παίχτηκε το παιχνίδι. Για την ακρίβεια δε γνωρίζω αν το παιχνίδι έχει Pro υποστήριξη. Σε κάθε περίπτωση δεν είναι άσχημο αισθητικά και το art design του είναι πραγματικά καλό.

Τα γραφικά ώρες ώρες, όπως μπορείτε να δείτε και στις παρακάτω φωτογραφίες, είναι αρκετά καλά.

Τα ηχητικά κάνουν απλά τη δουλειά τους και η μουσική μου έδωσε την εντύπωση ότι είχε παραπάνω αίσθημα από όσο χρειαζόταν για όσα συνέβαιναν την εκάστοτε στιγμή. Δεν λέω ότι η μουσική ήταν καλή, ήταν μέτρια σε γενικές γραμμές, απλά δεν ταίριαζε και προσπαθούσε να με κάνει να νιώσω πράγματα μέσω αυτής και όχι λόγω αυτών που γινόταν.  Μιλάμε δηλαδή για καθαρή μουσική αυθυποβολή. Να τονίσω ότι δεν υπάρχει μουσική όλη την ώρα. Βέβαια οι τελευταίες στιγμές του παιχνιδιού σε συνδυασμό με πραγματικά καλή μουσική ξεχώρισαν. Ένα άλλο μειονέκτημα ηχητικά είναι στο voice acting – την ερμηνεία δηλαδή. Οι ηθοποιοί κάνουν πολύ μέτρια έως κακή δουλειά: ο πρωταγωνιστής μας πραγματικά έχει μια απαθέστατη ερμηνεία και καθόλου χαρισματική χροιά. Ο πατέρας σου δεν είναι πολύ καλύτερος μιας και η φωνή του έχει αυτήν τη ψεύτικη χροιά ηλικιωμένου που προσποιούμαστε ώρες ώρες ενώ η συμπαθητική Alice σώζει κάπως την κατάσταση.

Το μεγαλύτερο όμως λάθος είναι στη μίξη του ήχου, χωρίς μπάρες ξεχωριστά για τα εφέ τη μουσική και τις φωνές στα options και σε συνδυασμό ότι όλα ακούγονται επίπεδα χωρίς δυναμικές και η μουσική να μπουκώνει ενώ εσύ προσπαθείς να ακούσεις τι σου λένε για την υπόθεση χωρίς το παιχνίδι να έχει υπότιτλους κάνει τα πράγματα ανυπόφορα ώρες ώρες. Ευτυχώς που με το πάτημα τετραγώνου ο Prometheus μονολογεί κάθε φορά και ξέρουμε τι να κάνουμε ως task. Γενικά χρειάζεται καλή ακουστική γνώση αγγλικών μιας και δεν έχει υπότιτλους το παιχνίδι. Ξανατονίζω πως το παιχνίδι δεν έχει υπότιτλους. Το είπα 3 φορές γιατί είναι η σημαντικότερη παράλειψη όταν η μουσική υπερκαλύπτει τον διάλογο.


Μπορείτε άφοβα να πάρετε τις συντεταγμένες από την εικόνα δίπλα, θα τις ψαχνετε…


Το gameplay γενικά αποτελείται από ενέργειες τύπου “πιάνω κατι, φέρνω κάτι, επεξεργάζομαι κάτι” :
φτιάξε τα πράγματά σου μόλις φτάσεις στο σταθμό, ψάξε και βρες τις συντεταγμένες από το holopad και περνάς τις στην οθόνη του υπολογιστή κτλ.

Γενικά είναι αρκετά immersive το παιχνίδι λόγω των πράξεων που μπορείς να εκτελέσεις: μπορείς να σηκώσεις πάρα πολλά (άχρηστα ως προς την πλοκή) αντικείμενα, να παίξεις με ολογράμματα ειδήσεων όπου σκρολάρεις με αφή στην οθόνη, να σπάσεις το ειδικό τζάμι για να πάρεις τον φουτουριστικό ηχοπυροσβεστήρα, να φτιάξεις φαγητό από dispenser και κάποια στιγμή φτιάχνεις ακόμα και φουτουριστικό τσάι ως απαιτούμενο για να προχωρήσει η πλοκή. Δυστυχώς όμως σχεδόν τίποτα από αυτά δεν είναι απαραίτητο στην πλοκή με αποτέλεσμα στα επόμενα chapters να μην ασχολείστε με αυτά παρά μόνο με όσα χρειάζονται.

Υπάρχουν ακόμα και VR παιχνίδια να παίξετε (πρώτη εικόνα που ακοιλουθεί) και ενα είδος λογικού γριφου σε VR περιβάλλον όπου ενώνεις προτάσεις με σκοπό να βγάζουν νόημα (δεύτερη εικόνα).  Οι λογικοί γρίφοι που ενώνεις προτάσεις σε κάποια στιγμή λόγω του ότι η εικόνα ειναι παραμορφωμένη επίτηδες με πιξελς δε καταλαβαίνεις που πας και ήταν από τα χειρότερα σημεία του παιχνιδιού.

Συνοψίζοντας το Loading Human δεν είναι ένα κακό παιχνίδι, έχει τις στιγμές του. Ειδικά το τέλος – Playable επίλογος σε κάνει να θες την συνέχεια. Όμως δεν είναι ένας πολύ καλός τίτλος ειδικά στα 39.90€ που μας ζητάει. Είναι απαγορευτική η τιμή του για αυτό που προσφέρει. Προσωπικά το αγόρασα στα 20€ και ήταν μία τίμια τιμή. Δε το μετάνιωσα μιας και μου πρόσφερε 5+ καλές ώρες ικανοποιητικού παιχνιδιού σε immersive περιβάλλον. Εξάλλου δεν είναι και  πολλά τα adventure παιχνίδια πρώτου προσώπου στο PS VR.

Πλατφόρμα που χρησιμοποιήθηκε για Review: PS4 Pro
Είδος: Adventure
Κυκλοφορεί για: PS4/PS4 Pro με VR support, PC με Οculus rift 
Ημερομηνία κυκλοφορίας: 03/10/2016
Εκδότρια εταιρία: Maximum games
Εταιρία ανάπτυξης: Untold games

6 ΜΕΤΡΙΟ

The Good

  • Immersive περιβάλλοντα
  • Εκληκτικός επίλογος που σε κάνει να νίωθεις ότι άξιζε το ταξίδι
  • Ικανοποιητική διάρκεια

The Bad

  • Ακριβό για full price για αυτά που προσφέρει
  • Κακό acting
  • Όχι υπότιτλοι
  • Κακή μίξη ήχου
6 ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ

Powered by busted.gr busted.gr busted.gr