Land of the Free. Home of the Brave.
Πριν ξεκινήσουμε την κριτική μας για το δημιούργημα της Dambuster Studios (πρώην Free Radical Design, που αργότερα έγινε Crytek UK), θα κάνουμε μια σύντομη ιστορική αναδρομή στα πολλά στάδια “κόλασης” που πέρασε αυτός ο τίτλος κατά τη διάρκεια της ανάπτυξής του και αλλαγής προσωπικού και εταιριών. Ακόμη και στα credits του τίτλου υπάρχει μήνυμα απο τον δημιουργό για τη δύσκολη ανάπτυξη του τίτλου. Ήδη απο την εισαγωγή μας, είδατε τρία διαφορετικά ονόματα εταιριών και πήρατε μια γεύση για το τι μπορεί να περιμένει. Ότι ακριβώς σκέφτεστε, πολλαπλασιάστε το επί 10 για να πέσουμε μέσα.
Η σειρά Homefront ξεκίνησε ως φιλόδοξο project απο την Kaos Studios, η οποία άνηκε στην THQ. Μετά το πρώτο μέρος της σειράς, η THQ επιβεβαίωσε την ανάπτυξη ενός δεύτερου μέρους στο Montreal studio της εταιρίας, καθώς έκλεισε την Kaos Studios λόγω εσωτερικών αλλαγών. Λίγο αργότερα, ανακοινώθηκε συνεργασία με την Crytek UK για την ανάπτυξη του τίτλου, και μερικούς μήνες μετά, η THQ έκλεισε λόγω χρεοκοπίας, αναγκάζοντας να ξεπουλήσει εσωτερικά studio και IPs για να καλύψει ένα ποσό των οφειλών. Έτσι λοιπόν τον Ιανουάριο του 2013, όλα τα δικαιώματα της σειράς πέρασαν στα χέρια της Crytek, η οποία την αγόρασε για μόλις $544,218. Επίσης ανακοινώθηκε πως εκδότης του τίτλου θα ηταν η Deep Silver, που εξαγόρασε αρκετά studio και IPs της εταιρίας. 18 μήνες μετά, η Crytek βρέθηκε σε οικονομικές δυσκολίες και αναγκάστηκε να πουλήσει την ΙΡ στην Koch Media (θυγατρική της Deep Silver) μαζί με το studio ανάπτυξης, το οποίο είχε μείνει απλήρωτο για αρκετούς μήνες, με αρκετά άτομα να έχουνε παραιτηθεί. Η Deep Silver όμως είχε πίστη στην ΙΡ και προσέλαβε όσους έφυγαν, πρόσθεσε νέο προσωπικό και μετέφερε το studio σε νέες εγκαταστάσεις. Τέλος, το 2015 ανακοινώθηκε πως το Homefront: The Revolution θα κυκλοφορήσει μέσα στο 2016 (όπως και έγινε) για να δωθεί στην ομάδα αρκετός χρόνος να αναπτύξουν ένα καλό παιχνίδι.
Με το παραπάνω, δε θέλουμε ούτε να δικαιολογήσουμε το παιχνίδι, ούτε να του δώσουμε μεγαλύτερη βαθμολογία λόγω των προβλημάτων, αλλά να καταλάβετε απο πόσα χέρια πέρασε και υπό ποιές συνθήκες, μέχρι επιτέλους να κατασταλάξει σε άτομα που όντως ενδιαφέρονται για τον τίτλο, αλλά και τον τελικό πελάτη που θα δώσει ένα αξιοσέβαστο ποσό για να μπορέσει να το χαρεί.
Το Homefront: The Revolution λοιπόν, εξελίσσεται στη Φιλαδέλφεια της Αμερικής το 2029, η οποία βρίσκεται υπό Κορεάτικη κατοχή εδώ και 4 χρόνια. Εμείς ελέγχουμε τον Ethan Brady, έναν μαχητή της Αντίστασης με κύριο σκοπό φυσικά, την απελευθέρωση της πόλης και του λαού απο την καταπίεση της KPA. Η ιστορία μας βάζει αμέσως στο κλίμα και στη βία του κόσμου που επικρατεί γύρω μας, δείχνοντάς μας αρκετά σκληρές σκηνές απο τα πρώτα ακόμη λεπτά. Με τη βοήθεια όμως ενός άλλου μαχητή, καταφέρνουμε να γλυτώσουμε και στη συνέχεια ερχόμαστε σε άμεση επαφή με τα ανώτατα στελέχη της Αντίστασης, για τους οποίους και κάνουμε τις κύριες αποστολές της ιστορίας. Όλα όμως έχουν ένα τίμημα, πόσο μάλλον η τόσο πολύτιμη ελευθερία. Το πώς έφτασε η Αμερική σε αυτό το σημείο, είναι σχετικά απλό: λόγω των πολέμων που έκανε η Αμερική επί πολλά χρόνια στη Μέση Ανατολή, αγόραζε όπλα απο την Κορεάτικη εταιρία APEX Corporation, τα οποία την έφεραν σε πολύ μεγάλο χρέος και η χώρα κατέρρευσε. Έτσι λοιπόν το 2025 μέσω ενός backdoor σε όλα τα συστήματα της εταιρίας, η Κορέα πήρε πλήρη έλεγχο της χώρας, με κύριο σκοπό να εκμεταλλευτεί στο έπακρο τους φυσικούς της πόρους και να ξεπληρώσει ένα ποσό του χρέους. Όμως στην πορεία οι αρχές γίνονται όλο και πιο βίαιες και φτάνουμε στο σημείο που ξεκινά το παιχνίδι.
Πάμε τώρα να δούμε τι έχει να μας προσφέρει το παιχνίδι. Ο τίτλος είναι shooter πρώτου προσώπου και περιέχει έναν ανοιχτό κόσμο, ο οποίος είναι χωρισμένος σε διάφορα τμήματα που ενώνονται με τούνελ. Κάποια κομμάτια είναι πιο πολιτισμένα, άλλα πιο κατεστραμμένα απο τις μάχες και άλλα φέρνουν σε post-apocalyptic τοπίο όπου χρειάζεστε μάσκα οξυγόνου για να κυκλοφορείτε. Για την πιο γρήγορη μετακίνησή σας υπάρχουνε μοτοσυκλέτες αλλά όχι σε όλες τις περιοχές. Ο σχεδιασμός σε κάποιες περιοχές είναι άψογος, σε άλλες πολύ ελλιπής και εκνευριστικός, που θα σας κάνει να κάνετε κύκλους μέχρι να βρείτε τον στόχο της αποστολής.
Ως τίτλος με ανοιχτό κόσμο, φυσικά δε λείπουν τα capture points όπου σας ξεκλειδώνουν τον χάρτη, μειώνεται η δύναμη της ΚΡΑ και συμβάλλουν σημαντικά στην εξέγερση του λαού και απελευθέρωση της περιοχής. Κάποια κτήρια είναι πιο απλά και εύκολα, άλλα πολύ πιο επανδρωμένα και δύσκολο να κατακτηθούν, αλλά με τα απαραίτητα εργαλεία, όλα είναι εφικτά.
Και μιας και αναφέραμε εργαλεία. Το οπλοστάσιο του τίτλου είναι ίσως το πιο δυνατό σημείο και αυτό που τραβάει το ενδιαφέρον. Υπάρχουνε 5 κύρια όπλα με 2 διαφορετικές παραλλαγές το καθένα, με αισθητή διαφορά αναμεταξύ τους. Υπάρχει το απλό πιστολάκι το οποίο μετατρέπεται σε SMG και Pneumatic Pistol, ένα CrossBow το οποίο μετατρέπεται σε 4κανο shotgun και φλογοβόλο, ένα Assault Rifle που μετατρέπεται σε LMG και Mine Launcher, ένα Shotgun που μετατρέπεται σε αυτόματο Shotgun και μια ιδιαίτερη παραλλαγή (Inferno Launcher) και τέλος ένα Rifle το οποίο γίνεται Sniper και το ιδιαίτερο Freedom Launcher. Τέλος, υπάρχει και ένα Rocket Launcher χωρίς τροποποιήσεις. Φυσικά υπάρχουνε και 9 διαφορετικά Attachments για να τροποποιήσετε το όπλο σας όπως σας βολεύει : είτε να το κάνετε αθόρυβο, για μακρινές ή κοντινές αποστάσεις, ή να είναι πιο σταθερό. Τέλος, τα όπλα και οι παραλλαγές τους αναβαθμίζονται με χρήματα που βρίσκετε στον κόσμο και αποκτάτε απο ολοκληρωμένες αποστολές.
Επίσης υπάρχουνε 4 διαφορετικά throw-able εργαλεία, τα οποία δημιουργούμε με υλικά που βρίσκουμε στον κόσμο, το καθένα πάλι με δικές του παραλλαγές : εύφλεκτο υλικό (μολότοφ), εκρηκτικό υλικό, hack συσκευών και αντικείμενο αντιπερισπασμού. Οι παραλλαγές τους είναι παρόμοιες και παρέχεται η επιλογή για εμβέλεια (proximity), απομακρυσμένη ενέργεια (remote) μέσω κινητού και μέσω τηλεκατευθυνόμενου αυτοκινήτου (RC Car). Όπως τα όπλα, έτσι και τα αντικείμενα ρίψης αναβαθμίζονται με πόντους που αποκτάτε απο capture points και άλλες πράξεις.
Τέλος, υπάρχουνε και αναβαθμίσεις στον εξοπλισμό του χαρακτήρα που παρέχει μεγαλύτερη αντοχή σε ζημιά (damage), εντοπίζεστε πιο δύσκολα, κουβαλάτε περισσότερα πυρομαχικά, περισσότερα health pack, κινήστε πιο γρήγορα και αθόρυβα και μερικά ακόμη, όπως άμεσο loot αντιπάλλων με melee kill και μεγαλύτερος χώρος για πολύτιμα αντικείμενα.
Και τώρα φτάνουμε στον τεχνικό τομέα, ο οποίος υστερεί αρκετά. Ο τίτλος αναπτύχθηκε χρησιμοποιώντας την καταπληκτική CryEngine μηχανή γραφικών της Crytek, αλλά έχει αρκετά θέματα, τόσο με την ΑΙ όσο και με το ξεκλείδωμα τον Achievements (ναί, καλά διαβάσατε). Παίξαμε τον τίτλο στην μεγαλύτερη δυσκολία του (Deathwish) και δεν μπορούμε να πούμε οτι ηταν κάτι το εξωφρενικό (ειδικά αν διαβάσετε την περιγραφή της δυσκολίας στην αρχή του τίτλου). Οι αντίπαλλοι ηταν τόσο άστοχοι που θυμίζουν Storm Troopers και απλά τρέχαμε πάνω τους και κάναμε melee επιθέσεις.
Είχαμε αρκετά glitch-αρίσματα γραφικών, τα οποία (ευτυχώς) μειώθηκαν με το 1.4 update του τίτλου και τους 16.6.1 drivers της AMD. Με το προχθεσινό 1.5 update του τίτλου δεν αντιμετωπίσαμε κανένα παρόμοιο πρόβλημα σε καμία περιοχή του χάρτη. Απο άποψη επίδοσης, δυστυχώς ήμασταν περιορισμένοι απο τον επεξεργαστή μας και η κάρτα δεν μπορούσε να αποδόσει πλήρως (AMD FX 6300, Radeon R9 270X 2GB, 8GB RAM). Παρόλα αυτά, σε Full HD ανάλυση, με λεπτομέριες στο High, σκιές και φωτισμούς medium και απενεργοποιημένα φίλτρα ο τίτλος έτρεχε ικανοποιητικά με πάνω απο 30 καρέ και έφτανε και τα 45. Παραδόξως, σε κλειστούς χώρους είχαμε θέμα και έπεφτε ακόμη και στα 21 καρέ.
Όσον αφορά τον οπτικοακουστικό τομέα, τα γραφικά του τίτλου (στο ανάλογο σύστημα) είναι σε πολύ ικανοποιητικά επίπεδα και το σύστημα φωτισμού που υλοποιήθηκε είναι ένα απο τα καλύτερα που έχουμε δεί εώς τώρα. Υπάρχουνε κάποια textures χαμηλότερης ποιότητας, αλλά οι σκιές και αντανακλάσεις είναι εντυπωσιακές, καθώς και τα μοντέλα των κύριων χαρακτήρων είναι επίσης πολύ προσεγμένα. Των υπόλοιπων NPC δε μπορούμε να πούμε και τα καλύτερα λόγια. Ακουστικά, τα όπλα είναι αρκετά πιστά, όχι σε επίπεδο Battlefield αλλά ανώτερο απ’ οτι στα Call of Duty.
Εν κατακλείδι, έχουμε έναν τίτλο που πέρασε πολλές δυσκολίες μέχρι να φτάσει στα χέρια μας. Η ομάδα παραγωγής, μετά απο πολλά χρόνια, κατάφερε και ολοκλήρωσε έναν τίτλο που μερικοί περιμέναμε πώς και πώς μετά το πολύ ενδιαφέρον και ευχάριστο πρώτο μέρος. Είναι όμως αυτό που περιμέναμε; Είναι άξιο των προσδοκιών μας; Σίγουρα είναι ένα ενδιαφέρον παιχνίδι με διαφορετικό κλίμα και αρκετά μεγάλο campaign (περίπου 15 ώρες για την κύρια ιστορία), αλλά δυστυχώς δεν καλύπτει τις ανάγκες μας και δεν μας γέμισε όπως έκανε το πρώτο. Παρ’ όλα αυτά, αξίζει μια ευκαιρία απο fans του είδους, και ειδικά μετά το μήνυμα του παραγωγού πως, “αυτή είναι μόλις η αρχή“.
[vc_row][vc_column width=”1/2″]
Είδος: First-person shooter
Κυκλοφορεί για: PC, PlayStation 4, Xbox One
Ημερομηνία κυκλοφορίας: 20/5/2016
Εκδότρια εταιρία: Deep Silver
Εταιρία ανάπτυξης: Dambuster Studios
Ευχαριστούμε θερμά την Enarxis Dynamic Media για την παραχώρηση του παιχνιδιού για τις ανάγκες του review[/vc_column][/vc_row]
Μην μένεις σιωπηλός, σχολίασε και πες την άποψή σου ακριβώς παρακάτω!