Busted.gr

Holoball (for PlayStation VR)

Holoball (for PlayStation VR)

Πριν ξεκινήσω να αναφέρω οτιδήποτε να δηλώσω ότι ποτέ δε με ενδιέφεραν τα σπορ. Πόσο μάλλον το τένις. Αυτό που με τράβηξε στο να δώσω χρήματα για να αγοράσω το το Holoball όμως ήταν η ρετροφουτουριστική neon αισθητική του από τα 80s βγαλμένη από Tron (πόσο 80ιλα) σε συνδυασμό με τη μουσική υπόκρουση των Dance with the Dead, μιας retrowave μπάντας  γνωστής στον underground χώρο αυτού του είδους μουσικής. Ήταν αρκετά δελεαστικό για μένα ειδικά όταν υπήρχε και κάποια έκπτωση στον τίτλο αυτό.

Μέσα στο VR headset είμαστε πραγματικά εκεί και τα γραφικά είναι ανώτερα από την εικόνα.
Προσέξτε το μινιμαλιστικό σχέδιο και τα neon χρώματα.

Για να μη μακρηγορώ το holoball είναι ένα πολύ απλό παιχνίδι: Είναι ένα είδους τένις σε VR. Εσύ με το headset και τα move έχεις ένα περιορισμένο χώρο οπού δε χρειάζεται να κουνηθείς με βήματα αλλά χρειάζεται να κουνάς τα χέρια σου με τις 2 ψηφιακές ρακέτες ολογράμματα  (πόσο 80ιλα) και να σκύβεις εκάστοτε όταν το ολογραμματικό μπαλάκι (εξού και το Holoball, πόσο 80ιλα) σου έρχεται χαμηλά. Αντίπαλος μας είναι ένα μοχθηρό A.I. (κυριολεκτικά μιας και μας μιλάει άσχημα) σε μορφή τετραγώνου όπου μας μισεί γιατί είμαστε άνθρωποι (πόσο 80ιλα). Σκοράρουμε η χάνουμε προφανώς όταν το μπαλάκι holoball χτυπήσει το ολογραμματικό τοίχο (πόσο 80ιλα) πίσω από το a.i ή από εμάς .

Πρόκειται για ανταλλαγή χτυπημάτων στυλ τένις  με κάποιες όμως ιδιατερότητες: πάντα εμείς ξεκινάμε πρώτοι έπειτα από κάθε πόντο για σερβίς (καλά το λέω;), μπορούμε εφόσον το μπαλάκι έρθει σε επαφή με τη ρακέτα μας και πάει προς μη επιθυμητή κατεύθυνση με το πάτημα της σκανδάλης στα move μπορείς με μία ακτίνα να σταματήσεις το μπαλάκι και να το τραβήξεις σιγά σιγά προς το μέρος σου με σκοπό να ξαναρίξεις. Με αυτόν τον τρόπο μπορείς να γλυτώσεις να χάσεις όταν η μπάλα εξοστρακιστεί κατά λάθος προς τα πίσω μας. Γίνεται πολύ γρήγορα δεύτερη φύση αυτό το tethering και σε καμία περίπτωση δε κάνει το παιχνίδι πιο εύκολο καθώς οι πιο πολλές φορές που τρώμε πόντους είναι λόγω ταχύτητας της μπάλας που μας προσπερνάει και λόγω του ότι το αντίπαλο A.I. (πόσο 80ιλα) έχει και αυτό ένα είδους powershot όπου φορτίζει τo holoball και μας το εκτοξεύει με μεγαλύτερη ταχύτητα  Ο ακατονόμαστος, συνήθως το πετάει χαμηλά στα πόδια μας και είναι πιο δύσκολο να αποκρούσεις καθώς πρέπει να σκύβεις γρήγορα.


Στην αμέσως παραπάνω εικόνα φαίνεται το Tethering στο μπαλάκι με πατημένη τη σκανδάλη εν δράση, στο κεντρο το κόκκινο τετράγωνο είναι το αντίπαλο A.I. (πόσο 80ιλα) 


Κάθε φορά που ξεκινάς το παιχνίδι διαλέγεις Campaign ή Arcade.
Στο campaign διαλέγουμε επίπεδο δυσκολίας από τα easy, normal, hard, expert και αμέσως ξεκινάει. Για να κερδίσουμε πρέπει να νικήσουμε   πέντε γύρους και κάθε γύρος λήγει όποιος φτάσει στους πέντε πόντους πρώτος. Χάνουμε όταν το a.i  μας πάρει έστω και ένα γύρο . Πρόκειται δηλαδή για επιβίωση και αντοχή.

Επειδή το A.I. κινείται ταχύτατα σπάνια θα του περάσουμε το μπαλάκι, για αυτό το λόγο στο “τέρμα” του υπάρχει μια στενή μπλε περίμετρος όπου δε μπορεί να εισέλθει. Δεν είναι εύκολο να στέλνουμε το μπαλάκι εκεί συνέχεια αλλά όταν πάει σίγουρα κερδίζουμε πόντο.

O χειρισμός είναι άμεσος και ακριβής. Προφανώς και παίζεται με δύο moves και δεν απαιτείται από τον παίκτη να καταβάλει μεγάλη δύναμη.

Στο τέλος κάποιων γύρων το A.I. αναβαθμίζεται με στατιστικά, π.χ. αύξηση powershot, αύξηση ταχύτητας του holoball και έτσι κάθε γύρος από τους πέντε είναι αισθητά πιο δύσκολος από τον προηγούμενο. Αρχικά μόνο το easy είναι ξεκλειδωμένο και όταν το ολοκληρώνουμε ξεκλειδώνει το normal κ.ο.κ

Στο easy το εικονικό δωμάτιο είναι πολύ μικρο και το μπαλάκι πάει αργά. Στο normal το δωμάτιο μεγαλώνει αισθητά, το A.I. κινείται πιο γρήγορα και το μπαλάκι πάει πιο γρήγορα. Το πόσο μεγαλώνει το δωμάτιο δε μπορεί να φανεί στα screenshots καθόλου εύκολα λόγω ελάττωσης του field of view και της προοπτικής. Προσωπικά παίζω στο hard και το μπαλάκι κινείται γρήγορα χωρίς να είναι άδικο και η ένταση είναι αρκετή. Ότι θα ιδρώσετε πολύ είναι δεδομένο ακόμα και στο easy. Είναι απολαυστικό και η ώρα θα περνάει γρήγορα.

Πέρα από το campaign υπάρχει το arcade όπου διαλέγουμε Modes όπως για παράδειγμα: zen mode όπου βαράμε το μπαλάκι στο τοίχο, survival mode οπού σκοράρουμε στο A.I. μέχρι να χάσουμε..  Υπάρχει και custom match όπου μπορούμε να παραμετροποιήσουμε το πόσο μεγάλο θα είναι το γήπεδο μας, τη ταχύτητα του holoball κ.α.

Τα γραφικά είναι πολύ καλύτερα από τα screenshots και με το VR νιώθεις ότι είσαι “μέσα” σε εικονικό περιβάλλον. Τα χρώματα δε κουράζουν, η κίνηση είναι ρευστότατη αλλά το μειονέκτημα είναι η έλλειψη ποικιλίας φόντου και χρωμάτων. Το γήπεδο είναι το ίδιο μόνιμα με το ίδιο background και έστω κάποια αλλαγή στο χρωματικό συνδυασμό των neon lights θα βοηθούσε πάρα πολύ, είναι ίσως το μοναδικό παράπονο που έχω από το παιχνίδι.

Η μουσική είναι εξαιρετική, γεμάτη ενέργεια, συνοδεύει τέλεια την κίνηση και το ρετρονεον look. Είναι tracks από τους dance with the dead (The shape album) .
Ενδεικτικά πατήστε εδώ ή εδώ προκειμένου να απολαύσετε ένα από τα κομμάτια που ακούγονται και σίγουρα θα σας αρέσει.

Βεβαία όταν βαρεθείτε να ακούτε τα ίδια tracks συστήνεται η σίγαση της μουσικής και η επιλογή της αρεσκείας σας μέσω usb drive ή spotify που είναι και δωρεάν. Είναι το ιδανικό παιχνίδι για να ακούτε μουσική της αρεσκείας σας.

Από multiplayer δεν υπάρχει δυστυχώς online άρα μιλάμε για μία χαμένη ευκαιρία. Τέλος, να τονίσω ότι σαν παιχνίδι VR είναι από τα απαιτητικότατα από άποψη χώρου σαλονιού. Θέλει αρκετό χώρο σε απόσταση 2-3 μέτρα από κάμερα, όσο πιο κοντά στα τρία μέτρα τόσο το καλύτερο, χρειάζεται να απομακρύνετε έπιπλα – ανθρώπους – pets  αριστερά και δεξιά σας . Επίσης υποχρεωτικό το λουράκι στα 2 move. Εν τούτοις μπορούμε και ρυθμίζουμε πόσο ψηλά θέλουμε να είναι το εικονικό πάτωμα και πόσο να είναι το περιθώριο.


Παραπάνω βλέπουμε στις εικόνες :

Επιλογές του custom match. Αν βάλουμε τις διαστάσεις τέρμα τότε μιλάμε για ένα τεράστιο γήπεδο! (πρώτη εικόνα)

Το ροζ χρώμα στις άκρες του τοίχου είναι η περιοχή όπου το a.i δε μπορεί να μπει να μπλοκάρει. Μόλις σκόραρα!
δεξιά στον τοίχο ανά πάσα στιγμή φαίνεται κάποιο τοπικό σκορ, αριστερά μια live camera με εμάς ενώ πίσω μας η επόμενη εικόνα. (δεύτερη εικόνα)

Ανά πάσα στιγμή στο ματς πίσω μας φαίνεται το αυτοκίνητό μας και το σκορ (πόσο 80ιλα το σκορ)  . Πρόκειται για ωραία στυλιστική επιλογή . (τρίτη εικόνα)


Το Holoball ξέρει τι είναι, ένα απλό τένις βγαλμένο από τον κόσμο του Τρον και της επιστημονικής φαντασίας και φυσικά δε συγκρίνεται με παιχνίδια πιο γεμάτα με σενάριο αλλά είναι τόσο διασκεδαστικό που όποτε ασχολούμαι μαζί του περνάει η ώρα για πλάκα και βγάζω το Headset μόνο όταν ο ιδρώτας στάζει για να σκουπιστώ.

Πλατφόρμα που χρησιμοποιήθηκε για Review: PS4 Pro
Είδος: Action, Sport
Κυκλοφορεί για: PS4 (PlayStation VR), PC (Vive)
Ημερομηνία κυκλοφορίας: 22/11/2016 (PS4), 25/04/2016 (PC)
Εκδότρια εταιρία: Treefortress games
Εταιρία ανάπτυξης: Treefortress games

7 ΔIAΣΚΕΔΑΣΤΙΚΟ

The Good

  • Eκπληκτικο στύλ (πόσο 80ιλα)
  • Εκπληκτικό Soundtrack
  • Απλό αλλά απολαυστικό και εθιστικό
  • Ιδρώνεις
  • Καλή τιμή

The Bad

  • Χρειάζεται περισσότερο χώρο απο υπόλοιπα παιχνίδια VR
  • Ιδρώνεις πολύ
  • Είναι απλά ένα τένις
  • Ελάχιστη ποικιλία στα χρώματα και στο φόντο
  • Απουσία online multiplayer
7 ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ

Powered by busted.gr busted.gr busted.gr