Gaming: 10 πράγματα που δεν μας άρεσαν το 2014…

Gaming: 10 πράγματα που δεν μας άρεσαν το 2014…

Με το πέρασμα του 2014 και την αρχή του νέου έτους μας έπιασε μια μικρή νοσταλγική διάθεση και οι σκέψεις για το τι προσέφερε η χρονιά που μας πέρασε τριγυρνάνε στο μυαλό μας. Γενικά θα χαρακτηρίζαμε το 2014 ως μία χρονιά πολύ κρίσιμη για το gaming. Μετά από ένα μέτριο launch των νέων κονσολών το 2013 (δεν εννοώ σε θέμα αριθμού πωλήσεων κονσολών) ο κόσμος άρχισε να αμφισβητεί αρκετά πράγματα. Εν συνεχεία όμως θα λέγαμε ότι άρχισε σιγά σιγά να «μπαίνει το νερό στ’ αυλάκι».

Σκοπός του συγκεκριμένου άρθρου είναι να αναλύσουμε τι μας άρεσε και τι όχι στον χώρο του gaming γενικότερα, χωρίζοντας το θέμα σε δύο κομμάτια. Στο παρόν κείμενο θα κατονομάσουμε και θα αναλύσουμε τα αρνητικά σημεία της χρονιάς που πέρασε.

1) Κάποια από τα χειρότερα launch τίτλων που έχουμε δει ποτέ.

Ο λόγος φυσικά για δύο πολύ-διαφημισμένους τίτλους. Ο πρώτος είναι το Assassin’s Creed Unity το οποίο κυκλοφόρησε έχοντας μερικά από τα χειρότερα bugs που έχουμε δει σε video game. Σαν δεν έφτανε αυτό οι αγοραστές του τίτλου (ειδικά στο PS4) πρέπει να υποστούν το κάκιστο Frame-rate του τίτλου. Updates βγήκαν πολλά, αλλά ακόμη και σήμερα ο τίτλος είναι πολύ μακριά από αυτό που σχεδίαζε η Ubisoft ως τελικό αποτέλεσμα. Το βραβείου χειρότερου Launch όμως το κερδίζει άνετα το Driveclub. Ένα παιχνίδι που πέρα από τα τεράστια προβλήματα στο Online του, κυκλοφόρησε απλά… μισό. Χωρίς Weather Effects, χωρίς Photo mode, χωρίς Replay mode και η λίστα ατελειών μεγαλώνει….

 2525469-driveclub1

2) Αύξηση τιμών στα Season Pass.

Μπορεί οι περισσότεροι από εμάς να το πέρασαν στα «ψιλά» αλλά είναι μια πραγματικότητα. Ξεχάστε τα 20 ευρώ που ξέρατε μέχρι προπερσι. Η νέα τάση είναι πλέον τα 25 και κυρίως τα 30 ευρώ! Το μισό δηλαδή από ότι στοιχίζει ολόκληρο το παιχνίδι. Το τι αξίζει και όχι είναι στην κρίση του Gamer προς το παρόν αν θέλετε Season Pass για το Call of Duty Advanced Warfare πρέπει να «σκάσετε» ένα πενηντάρικο…..

 Χωρίς τίτλο

3) Demo των 30 ευρώ.

Δυστυχώς πολύ «μελανό» σημείο της χρονιάς που πέρασε ήταν η απαράδεχτη κοστολόγηση ενός τίτλου που μπορείς να το ολοκληρώσεις σε μία το πολύ δύο ώρες. Ο λόγος για το Metal Gear Solid Ground Zeros, τον πρόλογο στην ουσία του Metal Gear Solid 5. Kojima, μπορεί να μην είναι αποκλειστικά δική σου η ευθύνη αλλά εδώ είσαι φάουλ. Το θετικό είναι ότι μέχρι στιγμής δεν έγινε «μόδα» η συγκεκριμένη κίνηση.

 mgsTOP

4) Υπερβολικό Hype.

 Πάντα υπήρχε, φέτος παράγινε το «κακό». Από τον και καλά, τεράστιο κόσμο του Destiny μέχρι τις δήθεν «γραφικάρες» του Watchdogs. Πολλοί καταναλωτές έπεσαν στην παγίδα αγοράς μέτριων τίτλων λόγο της υπερβολικής διαφήμισης. Βλέπε Watchdogs, Unity, Driveclub, Thief κτλ. Ελάχιστοι είναι οι τίτλοι που στάθηκαν στο ύψος του Hype που τους περιέκλυζε (πχ Dragon Age Inquisition).

 WatchDogsPS41

5) H υπερβολή στα Indie παιχνίδια.

Δεν έχουμε κάτι με την συγκεκριμένη κατηγορία παιχνιδιών, το αντίθετο μάλιστα. Όταν όμως αγοράζεις μια κονσόλα με 400 ευρώ δεν την αγοράζεις με σκοπό να την γεμίσεις με πιξελιασμένα (και μη) μετριότατα indies. Μια ματιά στα ηλεκτρονικά καταστήματα των δύο μεγάλων εταιριών (και του Steam) θα σας πείσει ότι αυτό που γίνεται είναι υπερβολή και με το παραπάνω. Δυστυχώς η σχέση ποσότητας/ποιότητας δεν είναι καθόλου καλή για τη συγκεκριμένη κατηγορία τίτλων.

 pix_the_cat_003-1024x576

6) Η πλήρης απαξίωση του PS Vita.

Η μακράν πιο δυνατή Handheld κονσόλα της αγοράς παρακμάζει χρόνο με το χρόνο. Η διάθεση της Sony να επενδύσει και άλλο σε αυτήν έχει στερέψει. Το ίδιο και το ενδιαφέρων των Developers για ανάπτυξη τίτλων σε αυτή. Η πιο αποτυχημένη κονσόλα της Sony δυστυχώς είναι γεγονός…

 VITA-PS

7) Οι επιθέσεις χάκερ και η μέτρια λειτουργεία των online υπηρεσιών.

Τα βλέμματα στρέφονται κατά κύριο λόγο στη Sony που έχει «πληγεί» και περισσότερο. Δική της ευθύνη είναι όμως να αυξήσει την ασφάλεια και την σταθερότητα του PSN που προβληματίζει αρκετά. Μην ξεχνάμε επίσης τα πολλά Maintenances που γινόταν μέσα στο έτος. Ελπίζουμε το 2015 να βρεθούν λύσεις τόσο από τη Sony όσο και από τη Microsoft.

Psn livr

8) Τα «πρόχειρα» αλλά και υπεράριθμα Remastered παιχνίδια.

Δεν λέμε ότι δεν υπήρχαν και εταιρίες που έκαναν πολύ καλή δουλειά (όπως η Rockstar για το GTA V και η Deep Silver για το Metro Redux) αλλά από κάποιο σημείο και μετά ένιωθες πως ότι καλό είχες παίξει στο παρελθόν υπήρχε μεγάλη πιθανότητα να το δείς σε επανακυκλοφορία. Ας αρκεστούμε στα λίγα και καλά remasters λοιπόν. Αν όχι, ας κοστολογούνται σωστά και ας κυκλοφορούν με ουσιαστικές αλλαγές (τουλάχιστον οπτικά).

 Sleeping-Dogs-5

9) Τα ελάχιστα νέα IP’s.

Το 2014 αρκεστήκαμε στο να βλέπουμε την κυκλοφορία του ένα Sequel μετά του άλλου. Από νέες ιδέες…. λίγα πράγματα… Ryse Son of Rome, Lords of the Fallen, και Shadow of Mordor ξεχωρίζουν ως νέα Franchises (αν υπάρχει συνέχεια) μέσα στον χαμό των Sequels…

maxresdefault

10) Πολλές αναβολές σε κυκλοφορίες παιχνιδιών.

Από το Witcher 3, το Driveclub, το Bloodborne το Battlefield Frontline και πάρα πολλά άλλα Games που μεταφέρθηκαν για κυκλοφορία αρκετούς μήνες μετά. Πάρα πολύ τίτλοι που υποτίθεται θα κυκλοφορούσαν το 2014 μεταφέρθηκαν ως και ένα χρόνο αργότερα. Ελπίζουμε ο περισσότερος χρόνος να αποβεί και ευεργετικός όσον αφορά την ποιότητα του τελικού προϊόντος…

maxresdefault (1)

Σε λίγες μέρες θα ακολουθήσει και το δεύτερο μέρος του αφιερώματος με τα θετικά του περασμένου χρόνου, πάντα σχετικά με το Gaming. Εσάς τι δεν σας άρεσε στο 2014; Πείτε μας την γνώμη σας στα σχόλια.

 

Μην μένεις σιωπηλός, σχολίασε και πες την άποψή σου ακριβώς παρακάτω!