Busted.gr

Forza Motosport 7

Forza Motosport 7

Όπως είχα προαναφέρει και λίγες ημέρες προηγουμένως με αφορμή το Review του Project Cars 2, τo φετινό φθινόπωρο θα είναι πολύ ενδιαφέρον καθώς είχαμε και έχουμε τρεις μεγάλες κυκλοφορίες (Project Cars 2 και Gran Turismo Sport) όσον αφορά τους Racing τίτλους και πόσο μάλλον δε αυτοί που χαρακτηρίζονται και ως racing simulators. Ένας από αυτούς φυσικά είναι και το Forza Motosport 7 το οποίο είναι η τρίτη σε σειρά κυκλοφορία μετά τα Forza 5 και 6 στο Xbox One. Όλοι φυσικά αναρωτιόμαστε πως ένα ήδη πολύ καλό παιχνίδι όπως το Forza 6 μπορεί να βελτιωθεί περαιτέρω και αυτό φυσικά είναι ένα στοίχημα και για την ίδια την Turn 10 Studios. Όμως το Studio ανάπτυξης επιστρέφει με το 7 επεισόδιο στην ιστορία του Franchise και πάμε να δούμε αν όντως έχει βελτιώσει και έχει ανεβάσει και άλλο τον πήχη.

Περιβάλλον

Μετά το πολύ ωραίο εισαγωγικό video και τους τρεις αναγνωριστικούς αγώνες που θα δώσουμε, ερχόμαστε αντιμέτωποι με το menu του παιχνιδιού όπου σαφώς είναι αλλαγμένο χωρίς όμως να προξενεί κάποια ιδιαίτερη εντύπωση ως προς την ξενάγηση μας σε αυτό. Πολλά Modes είναι γνώριμα από τα προηγούμενα παιχνίδια όμως φέτος η Turn 10 έχει προσθέσει τα λεγόμενα Prize Crates, το Driver Gear, το Car Collection, το Speciality Dealer, το Auction House και το Forzathon, τα οποία τελευταία δύο θα είναι διαθέσιμα αργότερα μέσα στο παιχνίδι.

Φυσικά υπάρχει το Career mode με το οποίο θα περάσετε και την περισσότερη ώρα μέσα στο παιχνίδι, το Multiplayer όπου μπορείτε να τρέξετε διαδικτυακά με άλλους φίλους ή ακόμη να συμμετάσχετε και σε ένα online league (θα είναι διαθέσιμα αργότερα). Επίσης στο Single Player κομμάτι συναντούμε το Free to play αλλά και τα Rivals όπου πρόκειται για διαφόρων ειδών Challenges.

Career Mode

Μιας και αναφέραμε το Career mode, στο Forza 7 έρχεται αλλαγμένο και χωρίζεται πλέον σε 6 διαφορετικά κύπελλα με το καθένα φυσικά να έχει μια πλειάδα αγώνων και events (ως Showcases) όπου μπορείτε να πάρετε μέρος και φυσικά να μαζεύετε XP για να ανεβαίνετε level αλλά και Credits όπου θα σας βοηθήσουν να αγοράσετε και περισσότερα αυτοκίνητα. Ο σκοπός βέβαια είναι να κατακτήσετε στο τέλος το Forza Drivers Cup όπου τυπικά είναι η συλλογή του τελευταίου τροπαίου. Κατά την διάρκεια των αγώνων θα οδηγήσετε μια τεράστια ποικιλία αυτοκινήτων από τα 700 όπου έχει συνολικά το παιχνίδι, με τις τοποθεσίες να φτάνουν τις 32 όπου μαζί με τις παραλλαγές καταλήγουν στις 200. Τα αυτοκίνητα πλέον χωρίζονται σε 5 κατηγορίες από uncommon έως και legendary με το κάθε Tier να ξεκλειδώνει όσο ανεβαίνετε επίπεδο στο κάθε ένα από αυτά και το οποίο γίνεται συλλέγοντας και αγοράζοντας αυτοκίνητα. Η αλήθεια είναι πως θα σας βάλει στο τριπάκι για να αρχίζετε να συλλέγετε αυτοκίνητα. Κάθε αυτοκίνητο όπως θα δείτε και στην φωτογραφία δίνει τους δικούς του πόντους για να ανεβάσετε το Tier. Σαφώς στα μεγαλύτερα Tier θα βρείτε και τα πιο σπάνια αυτοκίνητα για να συλλέξετε.

Πέρα από τα αυτοκίνητα, με τα Credits που κερδίζουμε μπορούμε να αγοράζουμε και Mods όπου και αυτά χωρίζονται σε κατηγορίες από common έως Legendary και μπορούμε να τα εξοπλιστούμε κατά την διάρκεια ενός αγώνα δίνοντας το κατάλληλο boost ώστε να κερδίσουμε περισσότερα χρήματα. Βέβαια δε θα μπορούμε να τα χρησιμοποιούμε επ’ αόριστον αλλά για συγκεκριμένες φορές. Το θέμα των Mods αυτών ποικίλει με διάφορα θέματα τα οποία και κάποια από αυτά είναι ανούσια λιγάκι όπως για παράδειγμα το να τρέξετε έναν αγώνα μόνο με την Cockpit κάμερα. Άλλη μια προσθήκη στο Forza 7 είναι και τα Price crates όπου μπορούμε να τα αγοράσουμε και τα οποία μπορεί να περιέχουν Mods αλλά και αυτοκίνητα. Η αγορά αυτών των boxes γίνεται με το In game currency του τίτλου. Σε αυτό το παιχνίδι υπάρχει και το Driver Gear όπου μπορείτε να αλλάζετε στολές και κράνη τα οποία χωρίζονται σε κατηγορίες ποικίλων θεμάτων αλλά και σπανιότητας.

Gameplay

Σε ένα σημείο που ξεχώριζε το Forza ανέκαθεν ήταν και στο κομμάτι του gameplay. Όσοι έρθετε αντιμέτωποι με το Forza 7 και είστε εξοικειωμένοι με τα παλιότερα παιχνίδια (Forza 5 & 6) σαφώς δε θα αντιμετωπίσετε καμία δυσκολία και αυτό διότι η φιλοσοφία του παιχνιδιού παραμένει η ίδια. Όσοι έρθετε για πρώτη φορά σε επαφή με τον τίτλο θα τον χαρακτήριζα πολύ φιλικό μιας και έχει πολλές επιλογές να “πειράξετε” ώστε να σας δώσει μια πιο Arcade αίσθηση κατά την διάρκεια της οδήγησης. Αυτό είναι ιδιαίτερα θετικό στον τίτλο κάτι που δεν ισχύει βέβαια στο Project Cars 2 όπου όσες και αλλαγές να κάναμε ο πυρήνας παρέμενε στο “simulation κομμάτι” του πράγματος. Βέβαια για να μην παρεξηγηθούμε το Forza 7 δεν έγινε Need for Speed καθώς προσφέρει και επιλογές για να έχετε την απόλυτη Simulation εμπειρία που μπορεί να αποκομίσει ο παίχτης από το παιχνίδι. Η αίσθηση του αυτοκίνητου έρχεται πιο βελτιωμένη σε σχέση καθώς “νιώθεις” το κάθε αυτοκίνητο σε μεγαλύτερο βαθμό από το Forza 6. Βέβαια κάθε αμάξι έχει την δική του προσωπικότητα από το πιο παιχνιδιάρικο Mazda ΜX5 μέχρι και τα παλιότερα Muscle cars όπου δεν ήταν και τόσο ευέλικτα στις στροφές.  Εννοείται πως ο δείκτης δυσκολίας στον χειρισμό του αυτοκινήτου αλλάζει αν προσθέσουμε και τις καιρικές συνθήκες και κυρίως της βροχής. Το παιχνίδι πάντως συμπεριφέρεται άψογα και με τον Controller. Το κομμάτι του Tuning παίζει και αυτό τον ρόλο του στο παιχνίδι καθώς θα μπορείτε να τα βελτιώσετε σε όλα τα μηχανικά τους μέρη και με ένα roster τόσων πολλών αυτοκινήτων όπως καταλαβαίνετε το βάθος που προσφέρει είναι τεράστιο. Μιας και αναφέραμε πριν τις καιρικές συνθήκες η Turn 10 Studios πλέον έχει εισάγει και το λεγόμενο Dynamic Weather μαζί με το σύστημα εναλλαγής ωρών, με πιο περιορισμένες σαφώς επιλογές από το Project Cars 2, αλλά είναι καλοδεχούμενο τόσο για το ρεαλιστικό κομμάτι των αγώνων αλλά και για το οπτικό κομμάτι στο οποίο θα αναφερθούμε παρακάτω στο άρθρο. Όσον αφορά το editing των αυτοκινήτων δηλώνει παρών ώστε να πειραματιστείτε με την εξωτερική του εμφάνιση. Άλλωστε έχετε και την δυνατότητα να επιλέξετε και τις δημιουργίες και άλλων χρηστών.

Την Α.Ι των αντιπάλων κατά την διάρκεια των αγώνων θα την χαρακτήριζα εκδικητική και όχι τόσο ανταγωνιστική μιας και των περισσότερων περιπτώσεων προσπαθούν να σε χτυπήσουν και να σε βγάλουν από την πίστα. Από εκεί και πέρα θα την χαρακτήριζα κάπως flat χωρίς την αίσθηση ανταγωνισμού. Το επίπεδο δυσκολίας σαφώς και μπορείτε να το αλλάξετε μέσα από τα options. Το σύστημα ζημιών παραμένει στα επίπεδα του FM 6 με το οπτικό αποτέλεσμα στο αυτοκίνητο να παραμένει η ίδια χωρίς κάποια βελτίωση.

Τεχνικός Τομέας ( Γραφικά – Ήχος)

Το Forza 6 ξεχώριζε για τα γραφικά του και το Forza 7 έρχεται να συνεχίσει αυτήν την παράδοση με σαφώς πιο βελτιωμένα γραφικά και σε ανάλυση 1080p με 60fps. Τα αυτοκίνητα αναπαριστώνται με πολύ μεγάλη λεπτομέρεια και είναι κάτι που θα το καταλάβετε και από το Forzavista το οποίο δηλώνει παρών για άλλη μια φορά. Μιας και αναφέραμε πριν το Dynamic Weather με την εναλλαγή ώρας και καιρού το οπτικό κομμάτι είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακό καθώς τα εφέ νερού και βροχής προσφέρουν μοναδική αίσθηση και κάνουν το παιχνίδι πανέμορφο και απολαυστικό. Φανταστείτε βέβαια τι θα γίνει όταν θα έρθει και το Xbox One X όπου θα μπορείτε να το απολαύσετε σε native 4K ανάλυση με 60 fps. Βέβαια και το τωρινό Xbox One θα πρέπει να αισθάνεται υπερήφανο για το αποτέλεσμα μιας και πάλι το παιχνίδι είναι απόλαυση.

Στο One S βέβαια υπάρχει και η υποστήριξη του HDR. Στον τομέα του ήχου τα πράγματα είναι εξίσου θετικά καθώς το Studio έχει “ρίξει” πολύ δουλειά σχετικά με την καταγραφή των ήχων από τα πραγματικά αυτοκίνητα. Τα πάντα ακούγονται με λεπτομέρεια από τον ήχο των εξατμίσεων, τον ήχο των τούρμπο μέχρι και τους χαρακτηριστικούς ήχους των αμερικανικών V8 Muscles Cars. Να μην ξεχάσω να αναφέρω πως υπάρχει και το Photomode για να απαθανατίσετε αγαπημένες σας στιγμές στο παιχνίδι όμως θεωρώ προσωπικά πως η Turn 10 Studios θα έπρεπε να το εξελίξει λιγάκι γιατί παραμένει στάσιμο. Το Soundtrack στα Menu κινείται σε ροκ επίπεδα και δεν πρόκειται να ενοχλήσει.

Εν κατακλείδι

Αξίζει η αγορά του Forza 7; θα αναρωτηθούν κάποιοι. Εγώ θα έρθω και θα πω πως ναι και μάλιστα το θεωρώ ως παιχνίδι system seller για την κονσόλα της Microsoft. Δεν έχει ριζικές αλλαγές σε σχέση με τον προκάτοχό του όμως έχουν προστεθεί μικρές και ωραίες λεπτομέρειες που κάνει το παιχνίδι να είναι από τα καλύτερα και πιο πλήρη racing simulator εκεί έξω. Ξεχωρίζει για το φιλικό του gameplay χωρίς να κάνει θυσίες στο Simulator κομμάτι, για την πολλή μεγάλη ποικιλία αυτοκίνητων αλλά και Modes και φυσικά για τον πολύ όμορφο τεχνικό τομέα. Στοιχεία που θα καταφέρουν να σας κρατήσουν αρκετές ώρες κολλημένους μπροστά από την οθόνη σας.

Υ.Γ. Επειδή πολύ θα συζητηθεί για το ποιος είναι ο καλύτερος racing τίτλος ανάμεσα στο Project Cars 2, Forza 7 Και Gran Turismo Sport η αλήθεια πως παίζοντας τα δύο πρώτα για τις ανάγκες του review και τα δύο με ικανοποίησαν για τους δικούς του λόγους το καθένα. Πολλές οι φορές που όταν τελείωνα από το Forzα 7, έβαζα να παίξω και το Project Cars 2. Αυτό που συμπεραίνω για άλλη μια φορά είναι πως ο ανταγωνισμός μόνο καλό κάνει για εμάς τους καταναλωτές και θα είστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που θα έχετε αυτά τα δύο παιχνίδια στην συλλογή σας αν αποφασίσετε να πάρετε και τα δυο. Βέβαια κατανοώ τα γούστα του καθενός για το αν επιλέξει ένα από τα δύο. Για το Gran Turismo δεν μπορώ να εκφέρω άποψη ακόμη καθώς δεν το έχουμε στα χέρια μας. Σύντομα…

9 ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ

The Good

  • Gameplay
  • Τεχνικός Τομέας
  • Ποικιλία Modes
  • Τεράστια λίστα αυτοκινήτων

The Bad

  • Η Α.Ι των αντιπάλων χρειάζεται βελτίωση
9 ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ

Powered by busted.gr busted.gr busted.gr