For Honor

Έχοντας περάσει αρκετές ώρες παίζοντας τον νέο επιτυχημένο τίτλο της Ubisoft και μετά το Review in Progress που προηγήθηκε θεωρώ ότι πλέον μπορώ να παραθέσω λίγο περισσότερο ολοκληρωμένα  την άποψη μου. Ανταπεξέρχεται τελικά το For Honor των προσδοκιών ή είναι ένας ακόμη τίτλος που θα περάσει απαρατήρητος, τουλάχιστον μετά από ένα διάστημα;
Για να είμαι πλήρως ειλικρινής, δεν είμαι μεγάλος οπαδός των τίτλων που βασίζονται τόσο πολύ και αποκλειστικά  στο multiplayer καθώς οι ώρες που κάθομαι μπροστά στην αγαπημένη μου κονσόλα για να παίξω είναι ακατάλληλες για τους περισσότερους Έλληνες αλλά και επειδή θεωρώ πως δεν έχω τα απαραίτητα skills ή τα αντανακλαστικά να συναγωνιστώ τους αντιπάλους μου. Οι παραινέσεις ωστόσο φίλων με έκαναν να δοκιμάσω το For Honor και εν τέλει να μην το μετανιώνω. Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά. To For Honor είναι πρακτικά ένα ΜΟΒΑ. Ξέρω ότι το μυαλό αμέσως πάει σε games τύπου League Of Legends, DOTA 2 και CS-GO αλλά η σχέση που έχει του For Honor με τα προαναφερθέντα game τελειώνει πρακτικά στο είδος (genre).  Μη βιαστείτε λοιπόν να το κατακρίνετε.

Tρία Factions (Samurai, Knights και Vikings) τα οποία πλέον μάχονται για την επιβίωση και την κυριαρχία. Το παιχνίδι έχει μία όμορφη εισαγωγή για το πώς όλοι αυτοί οι μαχητές βρέθηκαν αντίπαλοι στο πεδίο της μάχης. Το game ξεκινάει με την επιλογή του Faction για το οποίο θέλετε να μάχεστε για την κυριαρχία του κόσμου. Δεν θα σας πω τι να διαλέξετε – απλά να αναφέρω ότι πήρα τους Vikings. Προσοχή ωστόσο. Όποιο Faction και να επιλέξετε, θα μπορείτε από την πρώτη ημέρα να “ξεκλειδώσετε” και να παίξετε με οποιοδήποτε χαρακτήρα (Hero) επιθυμείτε, είτε αυτός είναι Viking, Samurai ή Knight. Περίεργο ε; Όπως και να ‘χει αφού επιλέξαμε Faction προχωράμε σε ένα σχετικά απλό tutorial το οποίο τελειώνει πολύ σύντομα και είμαστε έτοιμοι για τη μάχη.

Στο Single Player Campaign του For Honor ξεκινάμε με έναν Warden από το Faction των Knights. Στην αρχή απλά υπερασπιζόμενοι το κάστρο σας και στη συνέχεια επιτιθέμενοι σε άλλα κάστρα θα ξετυλιχθεί μπροστά μας μια σχετικά απλή ιστορία που μπορεί να απορριφθεί γρήγορα από τη βραχυπρόθεσμη μνήμη σας αλλά θα λειτουργήσει πρακτικά ως το τέλειο tutorial για το Faction των ιπποτών καθώς κατά τη διάρκεια αυτού θα χειριστείτε όλους τους Heroes/Classes του Faction. Υπάρχουν συνολικά 6 chapters που στο μεγαλύτερο επίπεδο δυσκολίας θα σας πάρουν περί τις 2.5 ώρες. Πρακτικά αυτό που διαρκεί περισσότερο είναι τα Boss Battles τα οποία θα χαρακτήριζα μέτριας δυσκολίας.

Στη συνέχεια, το story σας μεταφέρει στο Faction των Vikings. Άλλα 6 chapters και η καταλληλότερη ευκαιρία να γνωρίσουμε όλα τα classes του παιχνιδιού.  Στις beta εκδόσεις του παιχνιδιού είχα επιλέξει Vikings και συγκεκριμένα Raider Class. Όσο όμως προχωρούσα είχα την αίσθηση ότι η επιλογή μου σε χαρακτήρα ήταν λανθασμένη. Το Single Player Campaign ωστόσο μου δίδαξε πολλά για το συγκεκριμένο Class με αποτέλεσμα να αναθεωρήσω την εσφαλμένη τελικά άποψη μου.

Οι επικές μάχες του Single Player Campaign ολοκληρώνονται με το Faction των Samurai. Μερικές ανατροπές στο story αποτελούν την έσχατη προσπάθεια των δημιουργών να προσδώσουν ενδιαφέρον στο story αλλά μάλλον μάταια.

Αν και το Single Player Campaign δεν αποτελεί το “κυρίως πιάτο” είναι μία τέλεια ευκαιρία να γνωρίστε το παιχνίδι και να μάθετε πώς να εξοπλίζετε το χαρακτήρα σας, πώς να ξεκλειδώσετε τα διάφορα Feats (special moves) αλλά και να μαζέψετε Steel που ουσιαστικά είναι το νόμισμα του παιχνιδιού.

Οι πραγματικές μάχες τώρα ξεκινούν

Στο Multiplayer μέρος του For Honor υπάρχουν διαθέσιμα αυτή τη στιγμή 5 modes.

Dominion: Νομίζω ότι θα είναι και το πιο δημοφιλές από τα modes του παιχνιδιού. Στο Dominion ρίχνεσαι στη μάχη μαζί με άλλους τρεις συμπαίκτες ενάντια σε άλλους τέσσερις (4v4). Το σημαντικό είναι να scoraρεις points σκοτώνοντας αντίπαλους Heroes, Minions και καταλαμβάνοντας τις τρεις περιοχές του χάρτη (A – κοντά στο δικό μας respawn area, B – πρακτικά στο κέντρο του χάρτη και C – κοντά στο respawn area της αντίπαλης ομάδας). Όταν μία ομάδα συγκεντρώσει 1000 points τότε οι Heroes δεν μπορούν να κάνουν respawn και οι ομάδα που θα εξοντώσει όλους τους αντιπάλους κερδίζει τη μάχη. Προσοχή στους πόντους. Όσο η μία ομάδα scorάρει points, η άλλη χάνει με αποτέλεσμα να μπορεί να πέσει εκ νέου κάτω από τους 1000. Ακούγεται πιο σύνθετο από όσο είναι αλλά σίγουρα είναι πολύ διασκεδαστικό.

Elimination: Άλλο ένα 4v4 mode. Πρακτικά είναι το Team Deathmatch. Διεξάγονται 5 rounds και όποια ομάδα κερδίσει 3 εξ αυτών, κερδίζει και το match. Κατά τη διάρκεια του match γίνεται ένας συμπαίκτης να σε κάνει revive μόνο αν δεν έχεις σκοτωθεί με execution.

 

Duel: Νομίζω το πιο απλό καθώς είναι ένα κλασσικό 1v1 deathmatch. Ιδανικό για να παίξεις με τον/την κολλητό/η και το καλύτερο σχολείο για το χειρισμό του παιχνιδιού. Συνιστώ να παίξετε αρκετα Duels με bots (AI) ώστε να μάθετε το χειρισμό του game. Χωρίς respawn. To ζευγάρι που θα πάρει 3 rounds κερδίζει το game.

Brawl: Ουσιαστικά είναι ένα 2v2 mode χωρίς respawn. To ζευγάρι που θα πάρει 3 rounds κερδίζει το game.

Skirmish: Πρακτικά αποτελεί μία παραλαγή του Dominion mode με τη διαφορά ότι εδώ έχουμε λιγότερους soldiers/minions να εμφανίζονται. Αρκετές φορές αν όχι όλες το mode θα σας κάνει spawn και αντίπαλους Heroes – κάτι σαν bosses – πρακτικά για να δυσκολέψει την επικράτηση της μίας ή της άλλης ομάδας.

Οι νίκες που κάθε παίκτης κάνει σε κάθε ένα από τα modes του game, προσθέτουν “πόντους νίκης” στο Faction του. Στο παιχνίδι υπάρχουν seasons  στο τέλος των οποίων ένα Faction θα αναδεικνύεται νικητής και θα παίρνει κάποια in game bonuses όπως XP. Στο τέλος κάθε season και πριν αρχίσουμε το καινούργιο θα μπορούμε να αλλάξουμε Faction.

Classes

Παραπάνω ανάφερα τους Heroes του παιχνιδιού. Πριν τους δούμε λίγο πιο αναλυτικά να αναφέρω ότι κάθε παίκτης κάνει leveling τον κάθε ήρωα ξεχωριστά. Πραγματικά δεν ξέρω αν υπάρχει λόγος να παίρνει κάποιος διαφορετικό ήρωα κάθε φορά αλλά επιβάλλεται κατά την ταπεινή μου άποψη να παίξετε με όλους για να δείτε ποιος σας ταιριάζει καλύτερα, δεδομένου ότι έχουν διαφορετικά skills, attributes και move sets. Ας δούμε όμως αναλυτικά τους Heroes ανά Faction.

Knights

  • Warden: είναι ο πλεόν ισορροπημένος hero του faction ίσως και όλου του παιχνιδιού. Ικανός σε defence και attack. Γενικά εύκολος σε χειρισμό. Weapon: Longsword
  • Conqueror: Ποιο defensive hero. Μέτριας δυσκολίας χειρισμός. Weapon: Footman’s Flail
  • Peacekeeper: Εκπληκτικός Hero στις επιθέσεις και μέτριος στις αντεπιθέσεις. Πολύ γρήγορος τόσο στη μάχη όσο και ελεύθερα στο πεδίο. Μέτριας δυσκολίας σε χειρισμό. Weapon: Sword and Dagger
  • Lawbringer: Δύσκολος χειρισμός ο οποίος θα ανταμείψει όσους ασχοληθούν μαζί του. Άριστος στις αντεπιθέσεις (counter-attack) Weapon: Poleaxe

Samurai

  • Kensei: Είναι ο ισορρπημένος hero του faction. Μέτριας δυσκολίας σε χειρισμό. Εκπληκτικός σε περιορισμένους χώρους. Weapon: Nodachi
  • Orochi: Είναι ουσιαστικά ο Assassin του Faction. Δύσκολος στο χειρισμό hero αλλά πολύ γρήγορος. Weapon: Katana
  • Shugoki: Εύκολος σε χειρισμό, τρομακτικά δυνατές επιθέσεις. Πολύ αργός σε κίνηση ωστόσο. Weapon: Kanabo
  • Nobushi: Δύσκολος χειρισμός. Τρομακτική ταχύτητα. Ιδανικός hero για long distance attacks. Μου θυμίζει στην κίνηση ήρωα από Assassin’s Creed. Weapon: Naginata

Vikings:

  • Raider: Εύκολος χειρισμός, αργός ωστόσο στο πεδίο της μάχης. Προκαλέι φοβερό damage σε αντιπάλους. Weapon: Long Axe
  • Berseker: Δύσκολος χειρισμός, σχετικά γρήγορος στη μάχη. Ιδανικός για mid-range attacks. Weapon: Viking Hand Axe (Double)
  • Warlord: Μέτριας δυσκολίας χειρισμός, δυνατός σε μικρές από τον αντίπαλο αποστάσεις. Weapon: Gladius
  • Valkyrie: Μέτρια δυσκολία στο χειρισμό. Εκπληκτική ταχύτητα. Weapon: Spear

Κι αφού αναλύσαμε εν τάχει και τους Heroes του game ας μιλήσουμε για το leveling. Όπως προανέφερα κάθε ήρωας κάνει leveling ξεχωριστά άρα αν θέλετε να “ανεβάσετε” σε level όλους τις ήρωες θα σας πάρει λίγο παραπάνω χρόνο. Επίσης κάθε hero έχει 4 feats που μπορεί να χρησιμοποιήσει στη μάχη. Τα abilities των feats ξεκλειδώνονται με το lvl κάθε ήρωα και πριν από κάθε μάχη επιλέγει ο παίκτης με ποια feats θα εξοπλίσει τον hero του. Στην αρχή της μάχης τα feats είναι κλειδωμένα αλλά όσο παίζεις γεμίζεις πρακτικά μία μπάρα experience που σιγά σιγά ξεκλειδώνει τα feats του hero. Όταν δεν ξέρετε “από πού σας ήρθε”, τότε είναι σίγουρα η χρήση κάποιου feat που μεταξύ άλλων περιλαμβάνει κατευθυνόμενα βέλη (αρκετά αστείο – μοιάζει με homing missile) και φωτιές.

Ωστόστο δεν έχει levels μόνο ο Hero μας. Leveling κάνουμε και σε εξοπλισμό. Είτε κάνοντας Upgrade με τη χρήση του νομίσματος του παιχνιδιού – steel (in game currency)  είτε προσθέτουμε νέα parts στον εξοπλισμό μας με Loot που βρήκαμε ενώ παίζαμε. Όλα καλά μέχρι που θα κάνουν την εμφάνιση τους τα Micro-Transactions. Ας ξεκαθαρίσουμε πάντως πως φαίνεται ότι είναι σχετικά εύκολο να μαζέψει κανείς το νόμισμα του παιχνιδιού (steel) και τα όποια Micro-Transactions δεν δίνουν τρομερό πλεονέκτημα σε κανένα. Το game δεν είναι Pay to Win και δεν νομίζω να καταντήσει. Πρώτον τα όποια upgrades σε εξοπλισμό είναι κλειδωμένα σε αντίστοιχα levels του χαρακτήρα και δεύτερον κάθε upgrade στον εξοπλισμό δίνει δύναμη σε ένα χαρακτηριστικό αφαιρώντας από κάποιο άλλο. Αν δηλαδή εγώ θέλω να κάνω γρηγορότερο των Viking Raider μου μπορεί να τον εξοπλίσω με πιο ελαφρύ εξοπλισμό αλλά θα χάσω τόσο σε Defence όσο και σε Damage. Πολλοί βιάστηκαν να κατηγορήσουν τη Ubisoft για τα Micro-Transactions. Εγώ λέω ότι πρέπει να περιμένουμε και μελλοντικά Updates, να δούμε και μετά να κρίνουμε.

Το κεφάλαιο Gameplay είναι όμως αυτό στο οποίο η Ubisoft φαίνεται να βασίζεται ολοκληρωτικά. Είναι απείρως διασκεδαστικό, ο χειρισμός σχετικά πάντα εύκολος, μέτριος ή και δύσκολος ανάλογα με τον Hero που θα επιλέξει ο καθένας και αν κάνει αρκετή δουλειά στα events τότε δεν θα βαρεθεί καθόλου το install base του game. Πρέπει να αναφέρω ότι δεδομένου ότι το παιχνίδι είναι σχεδιασμένο για χρήση gamepad, όσοι φίλοι έχουν σκοπό να παίξουν σε PC καλό θα ήταν να μη απογοητευτούν και να χρησιμοποιήσουν ή τουλάχιστον να δοκιμάσουν κάποιο χειριστήριο. Από χάρτες, με την επίσημη κυκλοφορία του παιχνιδιού είναι διαθέσιμοι συνολικά έξι, δύο από τις περιοχές κάθε Faction. Ότι έπαιξα μέχρι αυτή τη στιγμή είναι πολύ ισορροπημένο. Κατάφερα παρόλα αυτά να ανακαλύψω κάποια exploits το οποίο ελπίζω να διορθωθούν σε κάποιο patch.

Αυτό που έχει ωστόσο ΤΕΡΑΣΤΙΟ βάθος και παραμένει ο ακρογωνιαίος λίθος του παιχνιδιού είναι το σύστημα μάχης. Πολλοί αρχικά μπορεί να απογοητευτούν από τη δυσκολία, αναφέρομαι αποκλειστικά στο σύστημα μάχης, αλλά μετά από κάποια matches και έχοντας παίξει το single player campaign θα ανακαλύψετε ότι με το κατάλληλο χειρισμό αλλά και την αντίστοιχη υπομονή κανένας δεν είναι αήττητος. Αποκορύφωμα του όλου συστήματος ήταν για εμένα ένα 1v1 duel με κάποιον random παίκτη αντίστοιχου επιπέδου – το matchmaking έχει δουλευτεί αρκετά – το οποίο κράτησε 35 λεπτά. Ναι, δεν υπάρχει ορθογραφικό λάθος, τριάντα πέντε λεπτά σε 1v1 duel. Περιττό να πω σε αυτό το σημείο ότι κατά τη διάρκεια που έπαιζα το For Honor γι’ αυτό το review δεν έλειψαν οι κράμπες στα δάχτυλα – πράγμα που λέει πολλά για το πόσο ανατομικό είναι το DS4 αλλά αυτό είναι άλλη συζήτηση και περισσότερο προσωπική άποψη.

Παρόλα αυτά μελανό σημείο του game φαίνεται να είναι οι servers και δεδομένο ότι μιλάμε για σύνδεση P2P καλό θα ήταν η Ubisoft να είχε ασχοληθεί περισσότερο σε αυτό το γιατί διαφορετικά θα καταστραφεί ένα game με πολλές δυνατότητες. Αν τα θέματα στους servers επιλυθούν θα ήταν μια εκπληκτική ευκαιρία για cross-platform multiplayer αλλά αυτά είναι μόνο όνειρα θερινής νυκτός. Κλείνοντας με το κεφάλαιο gameplay πρέπει αν αναφέρω ότι το game έχει τη δυνατότητα να γίνει e-sports τίτλος – ελπίζω η Ubisoft να αρπάξει την ευκαιρία.

Αυτό που με εκνευρίζει παρόλα αυτά είναι ότι μέσα σε μία ομάδα που μάχεται σε Dominion ή σε Elimination mode μπορούν να υπάρχουν Heroes από όλα τα Factions – πράγμα πολύ άκυρο. Η ομάδα μου δηλαδή μπορεί να απαρτίζεται από δύο Vikings, έναν Samurai και έναν Knight. Όλοι μαζί μαχόμαστε για τη νίκη αλλά το πόσο καλά τα πάει ο καθένας μας ξεχωριστά προσθέτει πόντους στο faction του για την κατάκτηση του κόσμου. Μπορώ δηλαδή να επιλέξω στην αρχή ως Faction τους Vikings να παίζω συνέχεια με έναν Samurai ήρωα και να βοηθάω με τις νίκες μου το Faction μου. Τουλάχιστον οξύμωρο!

Στον τομέα των γραφικών έχει γίνει πολύ καλή δουλειά. Δεδομένου ότι έπαιζα και θα συνεχίζω να παίζω για πάρα πολύ καιρό, με το launch edition PS4 μου έχω να πώ ότι σε 1080p το παιχνίδι δείχνει πολύ όμορφο και με πολύ animation. Δεν παρατήρησα πτώσεις σε frame rate όσο κι αν το προσπάθησα μέσα σε μάχες με καμιά 30αριά minions. Ο τομέας του ήχου είναι μάλλον παραγκωνισμένος με κάποια ωραία sound effects κατά τη διάρκεια των μαχών και τις πολεμικές κραυγές των Heroes. Αλλά γενικά τα πράγματα κινούνται σε πολύ βασικά επίπεδα. Παρόλα αυτά οφείλω να τονίσω πως αν και το For Honor είναι κατά κύριο λόγο online multiplayer παιχνίδι, έχει γίνει αρκετή δουλειά στα voice-overs, κάτι που με εξέπληξε ευχάριστα.

Συνολικά, το For Honor είναι ένα παιχνίδι που θα σας προσφέρει πολλές ώρες διασκέδασης και θα σας εντυπωσιάσει στον τομέα τη μάχης με τα εξαιρετικά σχεδιασμένα mechanics του. Είτε είστε casual gamers και θέλετε να παίξετε μερικά matches είτε hard core gamers το For Honor δεν θα σας απογοητεύσει, αναλογιζόμενοι πάντα, εάν θέλουμε να είμαστε δίκαιοι, την multiplayer φύση του.

[vc_row][vc_column width=”1/2″]For_Honor_Keyart_2016[/vc_column][vc_column width=”1/2″]Πλατφόρμα που χρησιμοποιήθηκε για Review: PS4
Είδος Παιχνιδιού: Action, Fighting
Ημερομηνία κυκλοφορίας: 14/02/2017
Κυκλοφορεί για: PlayStation 4, Xbox One, PC
Διάθεση για την Ελλάδα: CD Media
Εταιρεία Ανάπτυξης: Ubisoft
Εκδότρια Εταιρεία: Ubisoft Montreal[/vc_column][/vc_row]

 

Μην μένεις σιωπηλός, σχολίασε και πες την άποψή σου ακριβώς παρακάτω!